21. Bijenale umetnosti Pančevo - Ispiranje

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

21. izdanje Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „Ispiranje" održaće se od 25. maja do 25. juna u više prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Selektorka ovogodišnjeg izdanja manifestacije je kustoskinja i naučna saradnica za humanističke nauke Sonja Jankov.

Više od dvadeset domaćih i inostranih umetnika/ca i kolektiva pozvani su u okviru 21. Bijenala umetnosti u Pančevu predstave ili realizuju radove u vezi sa terminom ispiranje, odabirajući sami neku od brojnih asocijacija koje se vezuju za ovaj termin. U tom procesu su mogli da se oslone na neka od sledećih pitanja: Koliko se osećamo ispranim, izmorenim, isceđenim, rastvorenim? Da li je proces ispiranja proces uklanjanja ili pronalaženja nečeg? Da li se rasna mržnja, mizoginija, homofobija mogu isprati? Da li se tragovi porodičnog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja mogu (i)sprati? Da li se vodom mogu isprati otpaci iz prehrambene industrije, ili bilo koje druge grane industrije? Koji je odnos između ispiranja i zaborava?

Autori/ke koji učestvuju u programu su: Aistė Ambrazevičiūtė (Litvanija), Breda Beban, Lana Stojićević, Neva Lukić i Viktor Radonjić (Hrvatska), Barbara Friedman (Francuska) i umetnici/ce i kolektivi iz Srbije: Bio2Arh – Davor Pančić, Filip Todosijević, Ana Todosijević i Bojan Kenig, Danica Bićanić, Vendel Vaštag, Grafička mreža, Ljubica Denković (Srbija/Belgija), Dragana Dražović-Ilić , Nadežda Kirćanski, Marija Kozomora, Živana Mijailović, Branislav Nikolić, Konstantinos Petrović,Monika Sigeti, Isidora Stojanović, Slobodan Stošić i Zoran Todorović.

Bijenale umetnosti u Pančevu održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija koja se održava u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture (PIJS) velikog formata za slobodni i galerijski prostor. Godine 2000. ovaj projekat koncepciju rada proširuje sa polja skulpture na „prošireno polje umetnosti“ te se i sam naziv manifestacije preinačio sa „Bijenala skulpture“ na „Bijenale vizuelnih umetnosti“. Takođe, te godine izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke afinitete i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti. Bijenale umetnosti, kao manifestacija koja iza sebe ima tradiciju dugu više od četrdeset godina, ugostilo je mnoge značajne umetnike među kojima su: Jožef Nađ, Tomislav Peternek, Nikola Džafo, Ričard Dikon, Kosta Bogdanović, Mrđan Bajić, Nenad Andrić i mnogi drugi.

Selektorka 21. Bijenale umetnosti Pančevo - kustoskinja i naučna saradnica za humanističke nauke Sonja Jankov

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program