Odluka o dodeli termina u 2024. godini u galerijskim prostorima Kulturnog centra Pančeva

Na konkurs za izlagačku sezonu 2024. godine Kulturnog centra Pančeva pristiglo je 77 prijava. Umetnički savet Galerije savremene umetnosti Pančeva, razmatrao je sve pristigle prijave i materijale i doneo predlog izlagačkog programa. Za različite prostore Kulturnog centra Pančeva predloženo je da se realizuju sledeće izložbe i projekti:

 

Galerija savremene umetnosti:

Aleksandar Bajunović, Ana Simić i Nikola Pavković, Nataša Kokić, Aleksandar Stanojević-KEMPA

Galerija Milorada Bate Mihailovića:

Nevena Kostić, Petra Jovanovska, Milan Aleksić, Katarina Nedeljković, Jadranka Protić, Mila Gvardiol, Svetlana Volic

Foaje Kulturnog centra Pančeva:

Milovan Panić, Miljana Milenović, Nenad Lazić, Ljuba Bečejski, Đorđe Odanović, Aleksandra Gedeon, Nenad Nedeljkov, Gabrijela Bulatović

 

Preuzmite odluku (PDF)

 

Kriterijumi izbora za predlog Umetničkog saveta zasnovani su ne samo na raznolikosti ponude u svim medijama već i na kvalitetu, doslednosti u realizaciji ideje, a prednost su imale ponude i celine koje do sada nisu izlagane i koje se po prvi put predstavljaju publici. Umetnički savet se rukovodio logikom izlagačkih prostora i renomeom ustanove kao središnjeg mesta likovne scene grada Pančeva.

Umetnici se obavezuju da će realizovati projekat koji je prihvaćen na konkursu. Ukoliko autori znatno promene odobreni projekat, galerija zadržava pravo da ne prihvati izmene. Prostori su obezbeđeni i imaju osobu koja dežura na postavci, ali se mole umetnici da obezbede prevoz i tehničku podršku. Autori su dužni da najkasnije nedelju dana po završetku izlagačkog termina podignu svoje radove iz prostora galerije.

Umetnički savet je konstatovao da je veliki broj pristiglih prijava stvorio izuzetno jaku konkurenciju i da kvalitet i broj prijava uveliko premašuju broj raspoloživih termina i adekvatnih prostora za izlaganje, te je izrazio nadu da će umetnici koji ovoga puta nisu dobili termin aplicirati ponovo.

Osim izložbi čiji su termini predloženi na osnovu Konkursa za 2024. godinu planirani su i redovni programi Galerije: 21. BIJENALE UMETNOSTI, Retrospektiva, 54. Salon umetnosti Pančeva, 19. Umetnost Arhitektura Dizajn, 18. Nove tehnologije. Kao i dogovorene saradnje sa KC Zrenjanin izložba 30 x 30 koja gostuje po gradovima (Novi Sad, Sremska Mitrovica i Beograd), festival podvodne fotografije i saradnja sa Centrom za socijalni rad i dogovorene izložbe od prošle godine.

 

Savet galerije

• Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Pančevo 

• Ivana Markez Filipović, kustos, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva

• dr um. Milorad Mladenović, redovni profesor na Arhitektonskom fakuletu u Beogradu

• Biljana Đurđević, slikar, vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu

• Radoš Antonijević, redovni profesor, dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

Podelite na društvenim mrežama

Morate biti prijavljeni da biste mogli da ostavite komentar

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program