Odštampajte ovu stranicu

Odluka o dodeli termina u 2022. godini u galerijskim prostorima Kulturnog centra Pančeva

Na konkurs za izlagačku sezonu 2022. godine Kulturnog centra Pančeva pristiglo je 60 prijava. Umetnički savet Galerije savremene umetnosti Pančeva, razmatrao je sve pristigle prijave i materijale i doneo predlog izlagačkog programa. Zbog pandemije korona virusa u 2020. godini veći deo planiranih izložbi je prebačen za 2022, tako da je smanjen broj slobodnih termina. Za različite prostore Kulturnog centra Pančeva predloženo je da se realizuju sledeće izložbe i projekti:

 

Galerija savremene umetnosti:

Risto Antunović; Aleksandar Mladenović Leka; Nina Todorović; Šandor Šeberle

Foaje Kulturnog centra Pančeva:

Angelina Vukosav; Irena Vuković; Mila Jolić; Emil Sfera; Goran Musić; Ivan Špehar; Jelena Ilić

Galerija Milorada Bate Mihailovića:

Aleksandar Kelić; Bosa Ostić; Danijela Tasić Cvetković; Sanja Radusin Smiljanić i
Igor Smiljanić; Jelena Kukić; Ivana Stojaković; Radmila Lizdek.

 

Kriterijumi izbora za predlog Umetničkog saveta zasnovani su ne samo na raznolikosti ponude u svim medijama već i na kvalitetu, doslednosti u realizaciji ideje, a prednost su imale ponude i celine koje do sada nisu izlagane i koje se po prvi put predstavljaju publici. Umetnički savet se rukovodio logikom izlagačkih prostora i renomeom ustanove kao središnjeg mesta likovne scene grada Pančeva.

Termini postavke u kojima će biti postavljene izložbe odrediće se u zavisnosti od koncepcije ponuđenih predloga. Zbog najavljenih promena u načinima finansiranja i rada u vanrednim situacijama, Kulturni centar nije u mogućnosti da garantuje da će svi predlozi biti i realizovani.

Umetnici se obavezuju da će realizovati projekat koji je prihvaćen na konkursu. Ukoliko autori znatno promene odobreni projekat, galerija zadržava pravo da ne prihvati izmene. Prostori su obezbeđeni i imaju osobu koja dežura na postavci, ali se mole umetnici da obezbede prevoz i tehničku podršku. Autori su dužni da najkasnije nedelju dana po završetku izlagačkog termina podignu svoje radove iz prostora galerije.

Umetnički savet je konstatovao da je veliki broj pristiglih prijava stvorio izuzetno jaku konkurenciju i da kvalitet i broj prijava uveliko premašuju broj raspoloživih termina i adekvatnih prostora za izlaganje, te je izrazio nadu da će umetnici koji ovoga puta nisu dobili termin aplicirati ponovo.

Osim izložbi čiji su termini predloženi na osnovu Konkursa, za 2021. godinu planirani su i redovni programi Galerije: Retrospektiva, 52. Salon umetnosti Pančeva, Nagradni termin sa 49. Salona umetnosti Pančeva, 17. Umetnost Arhitektura Dizajn, 16. Nove tehnologije. Kao i dogovorene saradnje sa KC Zrenjanin izložba 30 x 30 koja gostuje po gradovima (Novi Sad, Sremska Mitrovica i Beograd) i festival podvodne fotografije.


Savet galerije

  • Mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, kustos, istoričar umetnosti
  • Ivana Markez Filipović, kustos, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva
  • dr. um. Milorad Mladenović, redovni profesor na Arhitektonskom fakuletu u Beogradu
  • Biljana Đurđević, slikar, docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu
  • Radoš Antonijević, redovan profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu

 

 

Podelite na društvenim mrežama

Morate biti prijavljeni da biste mogli da ostavite komentar