Odštampajte ovu stranicu

Počeo 9. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI

Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI pod nazivom „Male ludosti – velike mudrosti” otvoren je večeras, 15. maja, nastupom hora Vokal kids i izložbom nagrađenih radova u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. U isto vreme u Foajeu Kulturnog centra Pančeva otvorena je i izložba „Oko mene” Andree Krnetić Grbić. BUDI se održava deveti put od 15. maja do 15. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, i inspirisano je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu, Pinokijem.

Dragana Kuprešanin, zamenik gradonačelnika Grada Pančeva, obratila se prisutnima na otvaranju: „Grad Pančevo podržava ovu tradicionalnu manifestaciju, koja se izdvojila kao jedna od značajnih manifestacija kako u našem gradu, tako i u Srbiji i regionu. Mi smo kao grad ponosni što imamo jedan ovakav festival, koji je posvećen dečijem stvaralaštvu”.

Jelena Radovanović, iz Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, na otvaranju je rekla: „Želela bih da zahvalim organizatorima festivala što su odabrali baš Italiju da bude gost domaćin ovog Bijenala. Osećam se trenutno kao da sam u Italiji, i za to treba da zahvalim ovoj divnoj dečici, koja su se zaista potrudila u programu”.

Branislav Radovanović, osnivač i umetnički direktor BUDI-ja, istakao je brojne izazove, ali i uspehe u organizaciji ovogodišnjeg Bijenala: „Najveći izazov ove godine je bio da se BUDI uopšte desi. Ponosni smo na sve delove programa i mnogo smo se potrudili da animiramo ljude u ovoj situaciji, pa smo dobili zaista veliki broj prijavljenih radova”. Govoreći o naročito značajnim segmentima programa, Radovanović je dodao: „Najvažniji su oni programi koji ostanu i nakon Bijenala. Možda jedna od najznačajnijih stvari ove godine je premijera naše nove predstave „Ja sam Akiko”, koja se uveliko radi i za desetak dana će imati premijeru. Mi smo već sad pozvani na nekoliko festivala”.

U fokusu ovogodišnjeg BUDI programa je italijanska kultura i umetnost, a manifestacija se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje. U danima trajanja manifestacije, na repertoaru je više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje.

BUDI - Bijenale umetničkog dečjeg izraza, je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

Više o program BUDI-ja: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf

 

Podelite na društvenim mrežama

Morate biti prijavljeni da biste mogli da ostavite komentar