Odluka o dodeli termina u 2021. godini u galerijskim prostorima Kulturnog centra Pančeva

Na konkurs za izlagačku sezonu 2021. godine Kulturnog centra Pančeva pristigla je 61 prijava. Umetnički savet Galerije savremene umetnosti Pančeva, razmatrao je sve pristigle prijave i materijale i doneo predlog izlagačkog programa. Zbog pandemije korona virusa u 2020. godini veći deo planiranih izložbi je prebačen za 2021, tako da je smanjen broj slobodnih termina. Za različite prostore Kulturnog centra Pančeva predloženo je da se realizuju sledeće izložbe i projekti sa predlozima iz prošle godine:

 

Galerija savremene umetnosti
Sonja Jankov, Bogdan Pavlović, Branka Knežević, Vesna Perunovič - iz 2020.

Gordana Kaljalović i Đorđe Odanović; Delia Prvački; Dragan Matić i Vladimir Frelih
rezervni termin - Marija Stanojlović, Nadežda Đukanović Pantelić i Bojan Savić


Foaje Kulturnog centra Pančeva
Ivana Flegar, Magdalena Miočinović Andrić, Aleksandar Zarić - iz 2020.

Nataša Janković, Tatjana Trajković, Andrea Krnetić Grbić, Vukašin Delević, Marija Nikolić, Igor Andrić, Mili, Ekolibrijum

 

Galerija Milorada Bate Mihailovića
Retrospektiva Slobodanka Šobota, Darija Dragojlović, Vladimir Ristivojević - iz 2020.

Anja Tončić, Nenad Gajić, Mark Brogan, Valentin Varga,
Kolektivna izložba Međuprostor

 

Kriterijumi izbora za predlog Umetničkog saveta zasnovani su ne samo na raznolikosti ponude u svim medijama već i na kvalitetu, doslednosti u realizaciji ideje, a prednost su imale ponude i celine koje do sada nisu izlagane i koje se po prvi put predstavljaju publici. Umetnički savet se rukovodio logikom izlagačkih prostora i renomeom ustanove kao središnjeg mesta likovne scene grada Pančeva.

Termini postavke u kojima će biti postavljene izložbe odrediće se u zavisnosti od koncepcije ponuđenih predloga. Zbog najavljenih promena u načinima finansiranja i rada u vanrednim situacijama, Kulturni centar nije u mogućnosti da garantuje da će svi predlozi biti i realizovani.

Umetnici se obavezuju da će realizovati projekat koji je prihvaćen na konkursu. Ukoliko autori znatno promene odobreni projekat, galerija zadržava pravo da ne prihvati izmene. Prostori su obezbeđeni i imaju osobu koja dežura na postavci, ali se mole umetnici da obezbede prevoz i tehničku podršku. Autori su dužni da najkasnije nedelju dana po završetku izlagačkog termina podignu svoje radove iz prostora galerije.

Umetnički savet je konstatovao da je veliki broj pristiglih prijava stvorio izuzetno jaku konkurenciju i da kvalitet i broj prijava uveliko premašuju broj raspoloživih termina i adekvatnih prostora za izlaganje, te je izrazio nadu da će umetnici koji ovoga puta nisu dobili termin aplicirati ponovo.

Osim izložbi čiji su termini predloženi na osnovu Konkursa, za 2021. godinu planirani su i redovni programi Galerije: Retrospektiva, 50. i 51. Salon umetnosti Pančeva, Nagradni termin sa 49. Salona umetnosti Pančeva, XVI Umetnost Arhitektura Dizajn, XV Nove tehnologije. Kao i dogovorene saradnje sa KC Zrenjanin izložba 30 x 30 koja gostuje po gradovima (Novi Sad, Sremska Mitrovica i Beograd) i festival podvodne fotografije KPA.


Savet galerije

• Mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, kustos, istoričar umetnosti
• Ivana Markez Filipović, kustos, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva
• dr Selman Trtovac, doktor umetnosti (vajarstvo), urednik likovnog programa biblioteke Goethe-Instituta Beograd
• dr. um. Mileta Prodanović, redovni profesor FLU, prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu
• mr Dragan Jelenković, redovni profesor Univerziteta u Beogradu - Arhitektonskog fakulteta

 

Podelite na društvenim mrežama

Morate biti prijavljeni da biste mogli da ostavite komentar

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program