Adaptacija pripovetke "Lilika" Dragoslava Mihailovića

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Čuvenu djevojčicu Liliku, iz istoimenog dramskog djela Dragoslava Mihailovića, uskoro će pred pančevačkom i beogradskom publikom uteloviti glumica Aleksandra Plahin, a pod rediteljskom palicom Karmen Obrdalj.
Nekadašnje studentkinje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci još jednom su ukrstile svoje talente, a prema njihovim rečima, svoju zaljubljenost u ovaj sjajni tekst nisu mogle da sakriju tokom celog rada na predstavi, te su već na početku bile svesne da je u pitanju veliki zalogaj, s obzirom na kompleksnost lika.

Reč rediteljke:

"Ovaj projekt nastaje u suradnji s mojom divnom prijateljicom i glumicom Aleksandrom Plahin, dok nam je UK 'Parobrod' u Beogradu ustupio prostor, na čemu smo vrlo zahvalne. Ništa nije bilo teško, ovo nam je 'passion project' i radimo ga čisto iz ljubavi. Vjerujem da zato nismo nailazile na probleme. Zanima nas problematika o kojoj se govori u tekstu, a to su razne vrste trauma. Obje smo posebno istraživale na tu temu i gotovo da nismo imale nesuglasnosti.
Pribojavala sam se kako ću funkcionirati u kazalištu jer je to potpuno drugi medij, ali nisam postavila nedostižan cilj. U pitanju je monodrama, radim s glumicom s kojom sam radila i prije, tako da je prijelaz iz filma u kazalište bio gladak. Iskustvo režiranja predstave mi je dalo priliku da se bavim samo glumicom. Napokon sam mogla osjetiti proces, kako pronalazimo lik svakog dana. Neprocjenjiv osjeća.

Ovo je veliki izazov za mene, iako dobro osećam i razumem decu. Mnogo mi je pomoglo to što godinama istražujem o tome kako detinjstvo i traume koje ono nosi (veće ili manje, svi ih imamo) utiču na nas kao odrasle. Dobro sam povezana sa svojim 'unutrašnjim detetom', pa to koristim kao priliku da ga 'pustim' da doprinese. Pomoglo mi je i to što sam gledala filmove poput 'Lolite', 'Lilya 4-ever', razgovarala s psihologom, čitala literaturu koja mi je dala znanje neophodno za razumevanje takvog jednog kompleksnog bića. Nadam se da ćemo to uspeti da prenesemo publici".

Preuzeto sa https://www.nezavisne.com/kultura/pozornica/Karmen-Obrdalj-i-Aleksandra-Plahin-ozivjele-cuvenu-Liliku/710926

Slika

Informacije o programu:

Režija: Karmen Obrdalj, Igra: Aleksandra Plahin

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program