LUTKA S KREVETA BR. 21

Đorđe Lebović

Koprodukcija: Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Pančeva, BEO ART 2015 i Savez dramskih umetnika Vojvodine

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Jasmina Večanski Kujundžić Branislav Jerković Jugoslav Krajnov Marko Marković

Bilo je to davno, u logoru smrti, u Kući lutaka, kojom je komandovao esesovac. Nekadašnja logorašica i lutka Vilma, danas sredovečna žena, prešla je dug put od pakla do života. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu, nego i sebi.

Iz rediteljske eksplikacije:

Đorđe Lebović je pisao ovaj tekst, kao i većinu svojih, inspirisan nemilosrdnim događajima iz perioda Drugog svetskog rata. Sinopsis je jednostavan. Za vreme Drugog svetskog rata Kuća lutaka je bila deo logora, gde su logorašice služile kao devojke za zabavu i seksualnu eskploataciju nemačkim vojnicima. Emil Grabner (bivši nacistički oficir nadležan za Kuću lutaka), sada ugledni advokat, pod drugim imenom, dolazi u posetu Vilmi Rajner, danas uglednoj doktorki, supruzi, majci (nekada logorašici iz Kuće lutaka). Razlog njegove posete je što je pred sudom, nakon 30 godina, pokrenut slučaj Kuće lutaka. (...)

Danas su tema i sadržaj ovog teksta aktuelniji nego ikad. Srbiju su potresle ispovesti mladih devojaka da su bile zlostavljane, seksualno uznemiravane i silovane od strane svog učitelja. Ohrabrene izjavama žrtava, javile su se i druge devojke iz celog regiona koje su iznosile svoje ispovesti o pretrpljenom seksualnom nasilju.

Predstava Lutka govori o svim važnim temama koje su pokrenule žrtve svojim ispovestima – o stigmatizaciji žrtve, o pervertovanju činjenica, o nasilju nad istinom. Ona razobličava i na bolni način prikazuje anomalije društva.

Slika

Informacije o programu:

Režija: Slobodan Branković

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program