Nikolaj Vasiljevič Gogolj - Ženidba

Srpsko narodno pozorište i NP Priština sa sedištem u Gračanici

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Jelena Orlović Milena Jakšić Anika Grujić Milan Vasić Igor Damnjanović Milorad Kapor Nebojša Đorđević Bojan Stojčetović i drugi

Reč reditelja:

„Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro 200 godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i te kako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti.

Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad jeste njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo jeste da se pogledamo u ogledalo.

Treći razlog zašto će upravo Gogoljevom ’Ženidbom’ biti nastavljena moja saradnja s Narodnim pozorištem iz Prištine / Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, jeste izvrsna glumačka ekipa s kojom je uvek zadovoljstvo raditi i koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču. Takođe, što je izuzetno važno, publika od Vojvodine do Kosova imaće prilike da je vidi.”

Milan Karadžić

Slika

Informacije o programu:

Režija: Milan Karadžić

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program