RAZGOVOR O ZBIRCI PRIČA POVEST O TELU MARIJANA ČAKAREVIĆA

Književni kafe KCP-a

Učestvuju: Jelena Lalatović i Marjan Čakarević, razgovor vodi Jasmina Topić

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo na poslednje izdanje Književnog kafea Kulturnog centra Pančeva pre letnje pauze. Razgovaraćemo o zbirci priča Povest o telu Marjana Čakarevića (izdavač KC Novi Sad).

O knjizi:

Povest o telu počinje isto kao i njeni modernistički prethodnici, u krevetu, sa svešću o telu, samo što u njoj ta telesna samosvest nije tek početna tačka od koje će se pričanje mahom udaljiti: naprotiv, ona kroz tekst kao da samo narasta, postaje njegov središnji princip, i tako Povest o telu zapravo postaje svojevrsna opšta istorija telesnih doživljaja.
Ta istorija namah deluje fragmentarno ili se barem tako predstavlja čitaocu – jer svaka priča nosi naziv drugog organa (nos, ruke, uvo) – te bi se čitaocu moglo oprostiti ako bi pomislio da je telo čiju povest čita nekako raskomadano, a da su iskustva uveta, nosa, ruku rascepkana i nepovezana. Samo, čitalac bi tu pogrešio: jer telo je u ovoj knjizi ipak jedno, kao što su i priče zapravo deo neobično koherentne celine, toliko koherentne da ih možda i ne bi trebalo zvati zasebnim pričama.
Povest o telu je tekst koji prati neumitno, teleološko kretanje tela kroz svet: najpre susret tela sa sobom, potom s drugim telima i, na kraju, s istorijom. Taj susret, naravno, nikada nije samo telesan, ali uvek jeste i to, jer istoriju, nepravdu, revoluciju (pa makar i propalu), treba i osetiti pod rukom, namirisati, zagristi, baš kao i druga tela. Povest o telu je obrazovni roman koji se pretvara da je zbirka priča.

O autoru:

Marjan Čakarević je srpski pesnik. Rođen je 1978. godine u Čačku. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za srpsku književnost i jezik s opštom književnošću. Član je uredništva časopisa Polja od 2014. godine. Objavljivljane knjige poezije: Paragrad (1999), Sistem (2011), Jezik (2014), Tkiva (2016). Piše i književnu kritiku i esejistiku. Objavljuje u domaćim i regionalnim časopisima. Bio je član žirija za dodelu NIN-ove nagrade 2019. godine. Za zbirku poezije Jezik dobio je nagradu Miroslav Antić. Najprestižniju nagradu za poeziju Branko Miljković dobio je 2017. godine za zbirku poezije Tkiva.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program