PREDSTAVLJANJE IZDAVAČKE KUĆE "DERETA"

Razgovor o aktuelnoj romanesknoj produkciji (domaća i prevedena književnost)

Moderator: Jasmina Topić

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Aleksandar Šurbatović Tamara Krstić

Kulturni centar Pančeva ugostiće u martu Aleksandra Šurbatovića, književnika i glavnog urednika Izdavačke kuće „Dereta” iz Beograda, kao i Tamaru Krstić, novinarku i članicu žirija za dodelu NIN-ove nagrade. Razgovaraćemo o aktuelnim knjigama ove izdavačke kuće i predstaviti njenu izdavačku delatnost. Takođe, osvrnućemo se na savremenu srpsku prozu, kao i prevedenu književnost, te govoriti o savremenoj književnoj sceni. Kraj večeri rezervisan je za iznenađenje.

 

Posetioci će imati priliku i da razgledaju specijalno za ovu priliku odabrane naslove „Derete” i da ih kupe po povoljnim cenama.

Dobro došli!

 

 

O „DERETI”

Izdavačka kuća „Dereta” prisutna je na srpskoj izdavačkoj sceni više od tri decenije. Potvrdila je svoju izdavačku i umetničku autentičnost objavljivanjem preko 1.600 naslova u desetak biblioteka – od prevoda kapitalnih dela naše i svetske književnosti, do knjiga iz aktuelne književne produkcije.

Među izdanjima ima brojna dela svetski poznatih autora, kao što su: Salman Ruždi, Kazuo Išiguro, Karlos Fuentes, Herman Hese, Kurt Vonegat, Džonatan Frenzen, Idit Vorton i mnogi drugi.

Posebno su prepoznatljivi po knjigama iz oblasti filozofije (Platon, Aristotel, Toma Akvinski, Kant, Šopenhauer, Niče), leksikografije, istoriografije, helenske književnosti, klasičnih dela, zbog čega su u samom vrhu srpskog izdavaštva.

„Dereta” je prva pokrenula ediciju prevoda domaćih pisaca na engleski jezik (Ivo Andrić, Momo Kapor, Milorad Pavić, Vida Ognjenović, Svetlana Velmar Janković i drugi), bila je učesnik velike kulturne akcije „Roman decenije” i dobitnik je mnogih priznanja.

Prvi je izdavač na ovim prostorima koji dodeljuje nagradu za neobjavljen roman u rukopisu, koja nosi ime osnivača Miroslava Derete, a sastoji se od povelje, štampanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa. Nagrada se dodeljuje od 2006. godine.

„Dereta” u svom okrilju ima izdavačku kuću, online knjižaru i knjižaru u Beogradu.

 

Aleksandar Šurbatović (1973), radi kao glavni i odgovorni urednik u Izdavačkoj kući „Dereta” iz Beograda. Do sada je uredio i priredio preko 200 naslova, uglavnom prevedene književnosti, a bavi se i prevođenjem proze i poezije s engleskog jezika. Izdao je zbirku poezije „Mitologija spaljene zemlje” („Filip Višnjić”, 2010) i roman „Upokojavanje prosektora Majerhofera” („Vulkan”, 2011).

Tamara Krstić (1974), novinar i urednik na Radio Beogradu 1, književni kritičar. Kao novinar prati književnu, kulturnu i medijsku scenu na Radio Beogradu 1. Autor je emisija „Kod dva bela goluba”. Objavljuje književne kritike, prikaze i intervjue u časopisima. Sarađivala je sa časopisom za srpski jezik i književnost „Svet reči”, koji objavljuje Društvo za srpski jezik i književnost. Od 2016. član je uredništva LMS-a. Kritičar je Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!” i urednik tribinskog programa „Književnost i druge umetnosti” Srpskog književnog društva. Bila je član žirija za dodelu književne nagrade „Biljana Jovanović” i pesničke nagrade „Timočka lira”, koju dodeljuje Radio Beograd 2. Članica je NIN-ovog žirija kritike za najbolji roman godine.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program