Predstavljanje časopisa "Književne vertikale"

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Živojin Ivković Gordana Vlajić Marta Knežević Gordana Ćulibrk Vasa Radovanović

Prvi broj časopis, Književne vertikale,  pojavio se novembra meseca 2013. godine kao glasilo Društva književnika Beograda sa prvenstvenom namenom i idejom da afirmiše književno stvaralaštvo članova društva.  Časopis  izjazi 3 puta godišnje tu štampanom i elektronskom obliku. Šampani tiraž se kretao od 100 do 300 primeraka a elektronski primerak je često po broju preuziman u tiražu od preko 1500, pa do 2000 kopija, što govori o čitanosti. U ovom četvorogodišnjem periodu, časopis je prolazeći kroz niz poteškoća, dominantno finansijske prirode, bez podrške Republike i Grada Beograda, izrastao u regionalni časopis u kojem svoje književne radove objavljuju autori iz Srbije, Republike Srpske i BiH, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i dijaspore. I više od toga, čita se u regionu i dijaspori na zajedničkom jeziku i u svim njegovim govornim varijantama, na oba pisma.

U toku ove godine unete su mnogobrojne novine, pa su tako pokrenute pripreme za dvojezično predstavljanje  književnog stvaralaštva nacionalnih manjina, te su pored uobičajenih rubrika (proza, poezija, dečija književnost, satira, eseistika i književna kritika) uvedene i nove: u ritmu dijalekata, mladi dolaze i otkrivanja.

Rubrika „U ritmu dijalekata” čitaocima predstavlja bogatstvo narodnog jezika na svim prostorima na kojima je u upotrebi zajednički književni jezik ma kako ga ko nazivao. U tom smislu napominjem da je u prošlom, 11. broju objavljena dekleracija o zajedničkom jeziku.

Rubrika „Mladi dolaze” je posvećena mladim stvaraocima, do 23 godine, koji u našim uslovima objektivno nemaju prilika da se na ozbiljniji način predstave. Naša je iskrena želja da im damo vetar u leđa i punu podršku, da ih pratimo .

Rubrika „Otkrivanja” je posvećena onim autorima koji iz nebrojanog broja razloga, okolnosti ili drugih sticaja nisu objavljivali svoje rukopise a to zaslužuju. Za razliku od predhodne rubrike, starostnih ograničenja ovde nema.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.