JA SAM AKIKO

OBAVEŠTENJE!

Zbog bolesti glumice predastava Ja sam Akiko se odlaže, novi termini biće objavljeni naknadno. Kupljene ulaznice mogu se iskoristiti za naredno igranje ili se novac može podići na blagajni Kulturnog centra Pančeva.

Koprodukcija Dečje scene Pođi tuda… KCP-a i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Predstava Ja sam Akiko, nastala po motivima istoimenog romana Stefana Tićmija, u režiji Milje Mazarak sa Sofijom Mijatović u glavnoj ulozi, a u koprodukciji Dečje scene Pođi tuda… Kulturnog centra Pančeva i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, suočava nas s fenomenom usamljenosti kod dece i odrastanjem u porodici sa samo jednim roditeljem – kao kompleksnom, ozbiljnom i važnom temom za koju smatramo da nije dovoljno zastupljena, kako u književnosti, tako ni u pozorištu za decu.

Predstava, kroz vizuru unutrašnjeg doživljaja sveta devojčice Akiko, nudi drugačiji pogled na period odrastanja i sazrevanja. Drugačiji po tome što merilo lične vrednosti nije u tome koliko Akiko ima prijatelja ni ko su oni, da li ona pripada nekim popularnim društvenim grupama, koliko se njeno mišljenje uklapa u mišljenje većine, kao ni to koliko porodica u kojoj odrasta liči na one iz bajki. Predstava pokazuje da usamljenost sama po sebi ne mora da bude strašna već može da bude i lepa, uzbudljiva, inspirativna i kreativna. Akiko je primer kako svako ponekad može sam sebi da bude zabavan i dobar drug.

 

Autorski tim predstave:

Rediteljka: Milja Mazarak

Dramaturškinja: Isidora Milosavljević

Kompozitor: Nikola Dragović

Scenografkinja: Mina Miladinović

Dizajner svetla: Nikola Marinkov

Kostimografkinja: Biljana Grugur

Asistent kostimografkinje: Miloš Janjić

Scenski govor: Miloš Lazarov

Dizajnerka plakata: Maja Babić

Organizator i producent: Branislav Radovanović

(BUDI Festival – Bijenale dečjeg umetničkog izraza, Dečja scena Pođi tuda... Kulturnog centra Pančeva)

Koproducentkinja: Sonja Petrović (Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade)

 

REČ REDITELJKE MILJE MAZARAK

Predstava „Ja sam Akiko”, od lepeze tema iz Tićmijevog romana, u prvi plan stavlja odnos deteta i roditelja, kroz priču o odrastanju bez jednog roditelja i o dečjoj usamljenosti. U predstavi se starija Akiko, kroz uspomene koje vadi iz „svojih kofera”, priseća ključnih događaja iz detinjstva i prevazilazi svoje unutrašnje sukobe nastale upravo iz odnosa s roditeljima, što je nekako neminovnost i tačka u kojoj smo svi isti. Takođe, Akiko nije obična devojčica, ona je drugačija od svojih vršnjaka, ona je mudra i zatvorena u svom svetu, ali slobodna i hrabra u svojim mislima, idejama i stavovima, i kao takva, predstavnica je svih različitosti koje ovaj svet u kojem živimo čine bogatijim. Akiko je poput Malog princa – ne voli brojeve, nema godine, ne veruje u granice i podele, i uprkos preporuci da je predstava za decu uzrasta iznad sedam godina, ona poziva i sve one koji se osećaju „odraslo” da takođe pogledaju predstavu.

 

REČ DRAMATURŠKINJE ISIDORE MILOSAVLJEVIĆ

Akiko je kreativna, mudra, puna magije devojčica i na prvi pogled njoj sve polazi za rukom. Ona preokrene svaku situaciju u igru, u zabavu i u pobedu. Akiko ne mari za godine, Akiko ne mari za meridijane, Akiko ne mari za ocene, Akiko čak ne mari ni za tuđa mišljenja. Kao takva, Akiko je uzor. Pomalo čak i nedostižni uzor. Međutim, u njoj postoje nemiri. Skriveni su duboko i tek ponekad neki nemir krikne iz nje. Upravo ti nemiri Akiko čine stvarnom. Čine je sličnom nama. Ona tada prestaje da bude nedostižna posebna Akiko i postaje jedna od nas. Ona koja nas razume, koja nas čuje, koja nas vidi i oseća.

Kao dramaturškinji bilo mi je važno da u predstavi zadržimo jezik romana Stefana Tićmija zbog kog je Akiko toliko upečatljiva, ali me je u isto vreme zanimalo šta se krije iza tih dovitljivih i duhovitih rečenica. Upravo u njima smo našli njene, na prvi pogled, skrivene strahove, čežnje i usamljenosti. I upravo tada smo našli pozorišni jezik naše Akiko. Tada je Akiko mogla da izađe pred publiku, pred sve nas i da nam ispriča svoju priču, otkrivajući i samoj sebi, razloge zbog kojih je oduvek bila drugačija. Tek tada je Akiko mogla da stane pred nas i gledajući u svoju dušu, ispriča zbog čega nije uvek bilo lako biti drugačiji. 

 

REČ AUTORA ROMANA STEFANA TIĆMIJA

Proces stvaranja ove predstave je melemast i lekovit. Preobražaj doživljavamo i mi i tekst: iz dana u dan, od probe do probe. Sve što imamo da kažemo ili prećutimo nalazi se u koferima. A oni su puni magije. Akiko se oseća komotno u Sofijinoj koži, kaže ostala bi tamo hiljadu, hiljadu godina.

 

Preporučeni uzrast: 7+

Prva premijera: 25. maj 2021. (Kulturni centar Pančeva, u okviru BUDI Festivala, Pančevo)

Druga premijera: 22. avgust 2021. (Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka)

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program