Muzika vizantijskog kruga

Ocenite kvalitet ovog programa

(5 glasova)

Marčela Frančesko glas Dragan Mlađenović glas, divan saz Žorž Grujić kaval, frula, dvojnice, raušfajfe Darko Karajić persijska lauta, baglama Goran Milošević glas, udaraljke

Ansambl LEVANT (2013) se bavi izučavanjem i interpretacijom rane muzike na istorijskim instrumentima. Sastavljen je od eminentnih muzičara koji za sobom imaju decenije istraživačkog i interpretatorskog rada na području srpske i evropske rane muzike. Svoje kvalitete su iskazivali osnivanjem i saradnjom sa različitim ansamblima, među kojima je, svakako, najznačajniji Ansambl RENESANS (prvi i najstariji ansambl za ranu muziku ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i na području Jugoistočne Evrope). 

Od osnivanja 2013. do danas LEVANT je ostvario niz koncerata u gradovima Srbije, među kojima su Beograd, Požarevac, Šabac, Aranđelovac i Kanjiža, te učešćem na različitim festivalima rane muzike, od kojih je poslednji bio MEDIMUS (Međunarodni festival srednjovekovne muzike) u Prizrenu.

Koncert Ansambla LEVANT, Muzika vizantijskog kruga, upoznaje publiku sa muzikom vizantijskog kulturnog prostora, odnosno sa njenim izvorima, koristeći istorijske instrumente koji su se svirali u vreme i na prostoru istočno-romejskog carstva. Neposrednim i posrednim putem ova muzička tradicija je izvršila uticaj na istoriju srpske muzike i ostala živa i prepoznatljiva u današnjem muzičkom izrazu.

 

MUZIKA VIZANTIJSKOG KRUGA

 

Grčka: Narodna pesma iz svetogorskog manastira Iviron (poč. 17. veka), Igra Kalamatjanos, Pesma sa ostrva Kos, Makedonija igra, Bugarska igra

Prizren – Car Lazina pesma

Sentandreja – Pesma verne ljube Cara Lazara

Gora – Marijo deli, bela kumrijo

Valjevo – Kolubarka i Kolo na dvojnicama

Kosovsko pomoravlje – Gusta mi magla padnala

Peć – Preleteše tice lastavice

Prizren – Simbil cveće

Metohija – Đurđele vojvodo

Južna Srbija – Skomraška igra, Devojačko kolo

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.