Koncert Vladimir Gligorić - klavir

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Vladimir Gligorić klavir Mia Kovačević violina Saša Mirković viola

Vladimir Gligorić je rođen 1979. godine u Beogradu. Završio je muzičku školu „Mokranjac” u klasi Tijane Dimitrijević. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Jokut Mihailović, a magistrirao i doktorirao u klasi Aleksandra Serdara. Kratko se usavršavao na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi (Švajcarska), u klasi Elizabete Atanasove. 

Laureat je Međunarodnog pijanističkog takmičenja „U spomen na Emila Giljelsa” u Odesi (Ukrajina, 2010), kao i finalista takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2009) i Bezendorfer i Šimel u Finiksu - Arizona (SAD, 2011), na kom je nagrađen za najbolje izvođenje virtuoznog dela. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini i specijalizovanog časopisa Muzika Klasika za najboljeg mladog umetnika u 2010. godini. 

Održao je brojne resitale u gradovima Srbije, kao i u nekoliko evropskih gradova. 

Učestvovao je na festivalima Oktoh, Čelo fest, Mermer i zvuci, Međunarodna tribina kompozitora, ELECTE, BUNT i KoMA u Srbiji, Hvarsko ljeto i Muzički biennale Zagreb u Hrvatskoj, Nuovi Spazi Musicali  u  Italiji i na festivalu Balkan forum u Bugarskoj. 

Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, orkestrom Kamerata Serbika, Razgradskom filharmonijom, Fil-harmonijom Odese, pod upravom Bojana Suđića, Biljane Radovanović, Vladimira Kranjčevića, Dragomira Nenova, Hobarta Erla i Aleksandra Vokera. 

Snimio je disk sa delima srpskih savremenih kompozitora u izdanju FMU, a sa raznim izvođačima i disk sa klavirskom muzikom Vasilija Mokranjca u izdanju SANU/MASKOM. Snimao je i za potrebe  Radio-televizije Srbije.

Mia Kovačević je rođena 1985. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Trstu, (Italija) i Antverpenu, (Belgija). Održala je brojne solističke koncerte i koncerte u okviru kamerne grupe i orkestra u Srbiji i van granica naše zemlje, (Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Belgija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska). Snimala je za Radio Vatikan i Radio Antverpen. Član je ansambla Metamorfozis od 2011. godine.  

Kraj godine 2016. bio je posebno uzbudljiv i uspešan za Sašu Mirkovića. Kao što je muzikološkinja i urednica Radio Beograda 2, Ksenija Stevanović navela u svom pregledu koncertne sezone, (Politika, Kultuni dodatak, decembar 2016) „Proteklu godinu je kod nas obeležio veliki i neumorni izvožački elan violiste Saše Mirkovića, koji je, u saradnji sa akordeonistom Vladimirom Blagojevićem, ili sa svojim ansamblom Metamorfozis, gotovo sam protiv svih doprineo da dela domaćih autora žive na koncertnim podijumima, odsviravši dvadeset četiri premijere i porudžbine naših najaktivnijih savremenih kompozitora, poput Svetlane Savić, Branke Popović i drugih.

U tek nešto više od mesec dana, Mirković je na najvišem nivou realizovao tri raznolika i zahtevna projekta. Koncert muzike za solo violu Nach Bach + 1 okupio je dela savremenih autora inspirisana Bahovim svitama za solo violončelo. Samo nekoliko dana kasnije, koncertom Nova muzika za violu i harmoniku, nastavljena je saradnja Mirkovića i Vladimira Blagojevića i promocija ostvarenja pisanih za ovaj specifičan duo. Koncert Premijere i posvete doneo je nova orkestarska dela inspirisana delatnošću ansambla Metamorfozis i njegovog spiritus movens Sašu Mirkovića. 

Poslednje u nizu vrednih nagrada za rad stiglo je u januaru 2017. godine. Saša Mirković proglašen je za dobitnika Nagrade Muzika klasika za 2016. godinu u kategoriji muški solista godine.

Slika

Informacije o programu:

Program:

Vlastimir Trajković: Tri empromptija op. 12 bis

Vlastimir Trajković: Sonata za klavir i violinu #

Ivan Jevtić: Tri pokreta za klavir

Ivan Jevtić: Četiri prelida za violu i klavir*

Stanko Simić: Pet meditacija za klavir

Vasilije Mokranjac: Pet preludijuma

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

2600 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.