Fauna Sacra Sensartika

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Sonja Kalajić violina, testera, kastanjete Miloš Marić gitara Darko Armenski klarinet, saksofon, gajde, kaval

Klasična muzika:

Luis de Narváez (1526–49): „Čuvaj mi krave” (tema sa varijacijama)

Petar Ilič Čajkovski (1840-1893): „Plava ptica i princeza Florin” (iz baleta „Uspavana Lepotica“), „Kanarinac koji peva” (iz baleta „Uspavana Lepotica“), „Ples malih labudova” (iz baleta „Labudovo jezero“) 

Nikolaj Rimski Korsakov (1844-1908): „Bumbarov let”

Frenk Adlam (1857 -1929): „Ukrotilac zmija otrovnica”

Sen Sans (1835- 1921): Izbor iz „Karnevala životinja” („Kraljevski marš Lava”, „Kenguri”, „Fosili”, „Slon”, „Labud”)

Miloš Marić: „Crna udovica” (bračni ples)

Manuel Panela (1880 -1939): Divlja mačka (El gato montés)

Geršvin: (1898 -1937): „Šetajući psa – Promenada” (jazz)

Thomas 'Fats' Waller (1904-1943): „Krokodilsko geganje” (ragtime)

Džejms Skot (1885-1938) : „Žabljih nogu” (ragtime)

Sonja Kalajić: „Vuk”

 

Tradicionalna muzika:

„Lepa mlada muze kravu” (Irska)

„Leptir” (Irska)

„Crni medved” (Škotska)

„Konjska trka” (Kina)

 

Kvartet je formiran 2012. godine u Beogradu i do sada je doživeo dve postavke. Prvu postavku su činila tri nekadašnja člana seksteta Quintecho (2004 – 2009) koji je bio poznat srpskoj javnosti po originalnim i virtuoznim izvodjenjima tango muzike –Dušanka Abramović (flautiskinja), Sonja Kalajić (violiniskinja) i Nebojša Janković (violončelista), kojima se pridružio gitarista Miodrag Janković. Članovi grupe su nastupali kao multiinstrumentalisti, što je karakteristika i druge postave ovog sastava koju čine: Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete, mandolina), Darko Armenski (klarinet, saksofon, kaval, gajde), Kristina Ivanković (violončelo) i Miloš Marić (gitara).

Do sada kvartet je održao preko 90 koncerata širom Srbije, Mađarske, Rumunije i Austrije. Izdao je dva albuma u ediciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine („Kako se sluša koncert – Istorija od Srednjeg veka do bugi vugija“ 2013. i „Kako se sluša koncert – Bal romantičnog sveta“ 2015.), i snimke u okviru CD kompilacije lista „Muzika klasika“ (Beograd, 2014.) Sensartika kvartet zauzima i dominantno mesto na albumu „Saw Friendly“ (Metropolis Records 2015.) koji pretstavlja prvi CD sa stolarskom testerom kao solističkim instrumentom na Balkanu. Snimili su 8 spotova za Radio-Televiziju Srbije 3, (Bivši RTS Digital) u okviru obrazovnog serijala za mlade i spot za numeru „Tamo daleko“ u produkciji Istorijskog muzeja Srbije i produkcijske kuće „Unicorn“.

Repertoar prve postave Sensartike činila su dva programa: „Istorija plesova od srednjeg veka do bugi-vugija” i „Srpska fantazija” – splet umetničkih, starogradskih i izvornih narodnih kompozicija Srbije. Nova postava, od ove godine na repertoaru ima program „Fauna Sacra” sa željom da afirmiše ideje poštovanja i očuvanja životinjskog sveta, kao i da inspiriše jednim novim aranžersko-eksperimentalnim zvukom koji briše granice između sveta prirode i sveta muzike, sveta iskonskih doživljaja i akademskih kategorija u nadi da takav pristup donosi slušaocima zapostavljenu radost simbioze čoveka i prirode.Od skora kvartet nastupa i kao trio. 

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

2600 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.