Harfantazija - Koncert harfističkog dua

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Ljiljana Nestorovska Milena Stanišić

Ciklus koncerata „Harfantazija“

Na programu koncerta će biti četiri kompozicije srpskih autora. Zahvaljujući dugogodišnjoj praksi negovanja muziciranja ansambala harfi u našoj zemlji (duo, kvartet), vrhunski dometi srpskih kompozitora za harfu su vezani baš za grupno muziciranje na ovom instrumentu. Kroz ovaj projekat želimo da predstavimo ovu muziku i slušaocima van Beograda, u nekoliko gradova Srbije.

Odabrane kompozicije razlikuju se po stilu komponovanja i muzičkom sadržaju, i predstavljaju visok domet stvaralaštva za dve harfe. Pod svodom snežnoga jutra je inspirativno i duboko meditativno delo našeg kompozitora Svetislava Božića. Tokom decenija svog stvaralačkog rada, Dušan Radić je napisao nekoliko kompozicija za harfu i ansamble harfi, koje su uglavnom posvećene doajenu srpskog harfizma, Milici Barić, a „Zagonetna arabeska” je jedna od najboljih. Kompozicija mladog autora Vladimira Trmčića „Jesenji pejzaž u magli”, sumi za dve harfe, inspirisana je srednjevekovnim kineskim slikarstvom. Ova muzička „slika“ teži predstavljanju magle i tuge, traženju smisla koji se krije iza očiglednog, stvaranju melanholičnog raspoloženja. Nastala je kao narudžbina Festivala harfe, premijerno izvedena 2013. godine. Kompozicija Srđana Hofmana „Gledajući u ogledala Aniša Kapura”, za dve ozvučene harfe i procesore zvuka Logic Pro, posvećena Ljiljani Nestorovskoj, za koju je kompozitor dobio prestižnu Mokranjčevu nagradu, premijerno je izvedena na Tribini kompozitora 2010. godine, a predstavljena je i na Svetskom kongresu harfe u Sidneju 2014. godine, i izazvala je oduševljenje harfista iz celog sveta. Pored kompozicija srpskih autora, izabrali smo i dve kompozicije francuskog kompozitora Bernar Andresa, svite „La Ragazza” i „Parvis”. Stvaralaštvo ovog kompozitora je ključno za napredak harfizma u svetu krajem 20. i početkom 21. veka. Trajenje progama koncerta je oko 60 minuta.

U planu je nekoliko koncerata tokom 2017. godine u periodu mart – jun. Duo Nestorovska – Stanišić je pozvan da u julu 2017. godine predstavi koncert muzike srpskih kompozitora na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu. 

Program koncerta:

Svetislav Božić: „Pod svodom snežnog jutra”

Bernar Andres: „Devojčica”

Vladimir Trmčić: „Jesenji pejzaž u magli”

Dušan Radić: „Zagonetna arabeska”

Bernar Andres: „Parvis”

Srđan Hofman: „Gledajući u ogledala Aniša Kapura”, za dve ozvučene harfe i procesore zvuka Logic Pro

Slika

Informacije o programu:

Ljiljana Nestorovska je završila redovne i poslediplomske studije harfe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Milice Barić. Za vreme studija dobila je veći broj nagrada na nacionalnim takmičenjima u zemlji. Već punih 30 godina aktivna je kao pedagog, najpre u Muzičkoj školi „Mokranjac” (1986 – 1997), a zatim na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je danas redovni profesor harfe i kamerne muzike, a od 2015. godine stupila je na poziciju dekana fakulteta. Angažovana je i kao profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (BiH) i redovan je član žirija na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.

U toku ovog perioda postigla je izuzetne padagoške rezultate. Njeni učenici i studenti dobitnici su preko 100 nagrada na nacionalnim, kao i na međunarodnim prestižnim takmičenjima. Veliki broj diplomiranih studenata nastavio je dalje usavršavanje u inostranstvu (Švedska, Češka, Nemačka, Engleska) posle uspešno položenih audicija. Gotovo svi studenti nastavili su aktivno da rade kao harfisti u zemlji i inostranstvu, bilo kao orkestarski ili kamerni muzičari ili kao pedagozi u školama, nastavljajući dalje na propagiranju harfizma u Srbiji.

Ljiljana Nestorovska je dobitnik više priznanja od kojih se izdvajaju Srebrna medalja i nagrada Univerziteta umetnosti u Beogradu i Nagrada za višegodišnje vrhunske rezultate u pedagoškom radu Udruženja muzičkih pedagoga Srbije

Pored pedagoškog rada ima izuzetno aktivnu koncertnu aktivnost. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Srbije i u inostranstvu (Švajcarska, Austrija, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Brazil…).

Član je Beogradskog kvarteta harfi i Ansambla za modernu muziku, kao i velikog broja neklasičnih kamernih sastava. Redovno sarađuje sa Gudačima Svetog Đorđa, Skovranom, Kolegijum Muzikum, kao i Ljubišom Jovanovićem, Vesnom Jansens, Ljudmilom Gros Popović. 

Učestvovala je na velikom broju festivala: Međunarodni Festival harfe u Beogradu, Festival harfe u Rio de Žaneiru, Svetski kongres harfe u Ženevi, Baš-čaršijske noći u Sarajevu (BiH), Festival „Mermer i zvuci” u Aranđelovcu, Bemus, Nomus, Nimus, Dubrovačke letnje igre, Međunarodna tribina kompozitora…

Ljiljana Nestorovska je stalni honorarni solo harfista Sarajevske filharmonije i opere od 2000. godine. Nekoliko godina bila je angažovana kao solo harfista Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a. Povremeno nastupa sa Simfonijskim orkestrom Niša i Umetničkim ansamblom vojske.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

2600 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.