Koncert - Violina za život - Oduvek sa muzikom

Na programu dela: L. van Betovena, K. Sen-Sansa, P. I. Čajkovskog, B. Bartoka i dr.

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Maria Serena Salvemini violina Pietro Laera klavirska pratnja

U osnovi ovog projekta je promocija savremene italijanske kulture, zahvaljujući umetnici koja je, mada veoma mlada, već ostvarila relevantne umetničke uspehe i kročila na neke od najprestižnijih međunarodnih scena, izvodeći repertoar ekstremne instrumentalne virtuoznosti. Osamnaestogodišnjakinja s mladima „razgovara” univerzalnim jezikom muzike, ostvarujući plodne susrete između različitih društvenih celina i kultura. U partnerstvu s italijanskim institutima za kulturu u inostranstvu, prestižnim evropskim kulturnim centrima i evropskim koncertnim institucijama, promovišu se društvena inkluzija i interkulturalni dijalog.

Projekat „Violina za život”, koju predstavlja Udruženje „Nel Gioco del Jazz”, pobedio je na SIAE konkursu „Per Chi Crea” za umetnike mlađe od 35 godina, a finansiraju ga italijansko Ministarstvo za kulturnu baštinu i aktivnosti i SIAE. Turneja obuhvata devet evropskih zemalja i 13 gradova, među kojima su: Berlin, London, Brisel, Lugano, Krakov, Beograd, Pančevo, Dubrovnik, Krf i Ljubljana.

 

Program:

L. van Beethoven: Sonata N. 8 in sol maggiore Op. 30 n. 3
– Allegro assai
– Tempo di minuetto
– Allegro vivace

C. Saint-Saens: Introduzione e rondo capriccioso

P. I. Tchaikovsky: Melody op. 42
B. Bartók: 6 romanian folk dances
P. de Sarasate: Carmen fantasy op. 25

 

Marija Serena Salvemini u 14. godini je debitovala kao solista sa Simfonijskim orkestrom iz Barija (dirigent Nikola Kolafeliće). Iste 2019. godine pojavila se na prvom kanalu RAI, u programu posvećenom najvećim muzičkim talentima. Osvojila je već niz prestižnih priznanja italijanske i međunarodne muzičke zajednice. Dobitnica je Zlatne medalje na prestižnom međunarodnom takmičenju u Beču (2021), kao i prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Moskvi (2021). Okićena je i prvom nagradom na takmičenju Soroptimist International Italia, kao i na konkursu „Claudio Scimone” u Padovi (2021). U septembru 2022. prvi put je nastupala u Berlinu, a u novembru iste godine nastupala je u sali „Mendelson” u Lajpcigu, izvodeći dela Čajkovskog i Sarasatea. Zahvaljujući uspehu na ovim koncertima, pozvana je da u decembru 2022. debituje u Berlinskoj filharmoniji. U Italiji je s raznim orkestrima većeg i kamernog formata izvodila dela Mendelsona, Mocarta i Paganinija.

Dobitnica brojnih školarina, Salvemini je završila akademske studije na konzervatorijumu „Nikolo Pićini” u Bariju, u klasi Maestra Korada Roselija. Učestvovala je na brojnim majstorskim radionicama i naprednim kursevima, koje su vodili Frančesko Manara (prva violina milanske „Skale”), Đovani Angeleri (nagrada „Paganini”), Feliks Ajo, Roberto Noferini, Alesandro Milani (prva violina Simfonijskog orkestra RAI), između ostalih. U januaru 2020. objavila je prvi album za kuću „Dodici lune”, s muzikom Baha, Tartinija, Sen-Sansa i Igudesmana.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program