Humanitarni koncert - Damir Pranjković - tambura

Na programu dela: A. Vivaldija, N. Rota, V. Monti i dr.

Ocenite kvalitet ovog programa

(20 glasova)

Gosti: Tamburaški orkestar SMŠ "Jovan Bandur" Pančevo; dirigent: prof. Damir Pranjković, prof. dr um. Kristina Krstić, plesači: Anja Aleksić i Damir Brkić, Pančevački kamerni orkestar Panartist

 

Program:

N. Rota – muzika iz filma „Kum”
Tamburaški orkestar SMŠ-a „Jovan Bandur” Pančevo
Dirigent: prof. Damir Pranjković

V. Zirdum – „Ples po žici”
S. Rahmanjinov – „Elegija” Op. 3, br. 1
Lj. Pavković – „Medeno kolo” (ar. Gracijan Petrović)
G. Diniku – „Hora martisorului” (ar. Gracijan Petrović)
P. de Sarasate – „Ciganske melodije” Op. 20
Tambura: Damir Pranjković
Klavir: prof. dr um. Kristina Krstić

Dž. Hurvic – muzika iz filma „La-La Land”
A. Piacola – „Liber tango”
Z. Abre – „Tiko Tiko”
Tambura: Damir Pranjković
Harmonika: prof. Kristijan Đuđa
Klavir: prof. dr um. Kristina Krstić
Plesači: Anja Aleksić i Damir Brkić

A. Vivaldi – „Proleće” Op. 8, br. 1
– Allegro
– Largo
– Allegro
V. Monti – „Čardaš”
Solista: Damir Pranjković
Orkestar: Pančevački kamerni orkestar „Panartist”

 

Damir Pranjković rođen je 2002. godine, u Alibunaru. Tamburu (e-prim) počeo je da svira s 11 godina, a u 12. godini nastavio je muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” u Pančevu. Trenutno je student četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku muzičke pedagogije.

Dobitnik je „Vukove diplome” za uspešno završenu osnovnu i srednju školu, gde je proglašen za đaka generacije. Učestvovao je i osvajao prve nagrade kao solista na Festivalu vojvođanske tambure od 2014. do 2020. godine, kada je i proglašen laureatom festivala. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Prve nagrade, s maksimalnih 100 poena, Damir je osvajao na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2016. i na 14. Festivalu vojvođanske tambure 2017. Prvu nagradu i zvanje laureata Damir je dobio na Republičkom takmičenju učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola 2017. godine. Na prvom međunarodnom takmičenju „Maksa Popov”, održanom u Pančevu, marta 2020. godine, osvojio je prvu nagradu – laureat (100 poena). Na 25. Republičkom takmičenju osvojio je prvu nagradu iz solfeđa i teoretskih predmeta 2017. godine. Damir je učestvovao i na Festivalu rumunskog folklora Vojvodine u Begejcima, gde je 2017. godine osvojio specijalnu nagradu žirija. Za ostvarene rezultate i izuzetna dostignuća u oblasti muzike Damir je nagrađen diplomom AP Vojvodine 2018. godine. Učestvovao je na Međunarodnom tamburaškom takmičenju 2019. godine, u Subotici, i osvojio dve prve nagrade, u klasičnoj (98.33) i u folklornoj (99) kategoriji. Na istom takmičenju ušao je u najuži izbor za Gran pri, gde se našao rame uz rame sa studentima tambure. Damir je 2019. nastupao i na međunarodnom Festivalu slovenske muzike u Beogradu i osvojio drugu nagradu (93.00). Juna 2018. godine Damir je bio na audiciji kod akademika Ivana Jevtića i održao prvi solistički koncert na tamburi aprila 2019. godine, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Damir je bio koncert majstor Tamburaškog orkestra „Neven”, s kojim je osvajao prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije (2015. i 2017) i Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije (od 2014. do 2018). Kao član Kamernog sastava „Neven” i „20 žica” osvaja prve nagrade na Takmičenju mladih talenata „Mita Topalović” (2019. i 2020) i na Međunarodnom tamburaškom natjecanju (2019).

Zbog postignutih rezultata Damir se može smatrati mladim ambasadorom na tamburi.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program