KONCERT - DUO PERFETTO

Na programu dela: Dejana Despića, Aleksandra Simića, Aleksandara Vujića, Svetislava Božića i dr.

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Vesna Janssens violina Dušan Stojanović violončelo

Program koncerta:

Dejan Despić – Divertimento op. 201 (2009)

Svetislav Božić – Mala Jektenija (2019) – posvećeno izvođačima

Aleksandar Vujić (1945–2017) – Igre za duo violina-violončelo

Menuet-Gavota

Aleksandar Simić – Kadiš (Kaddish) za violinu i violončelo

Smiljana Vlajić – Igra Volhova (2019) – posvećeno izvođačima

Aleksandar Vujić – Srpsko kolo

 

Kamerni ansambl Duo Perfetto ima cilj da promoviše kompozicije stranih i domaćih kompozitora pisane za dva instrumenta. Do sada je održao više koncerata u Srbiji i snimio trajne snimke za arhiv RTS-a. Nekoliko kompozitora je posvetilo svoja dela ovom ansamblu. Duo Perfetto čine Vesna Jansens, violinistkinja, i Dušan Stojanović, violončelista.

Vesna Janssens – posle završene magistrature na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odlazi na specijalizaciju na Kraljevski konzervatorijum u Briselu (Belgija), gde dobija mesto drugog soliste (prvih violina) u orkestru Nacionalne opere T. R. M., delujući uporedo i kao kamerni muzičar u okviru ansambla Arcan.

Po povratku u zemlju, od 1989. godine pa do danas, zauzima značajno mesto na našoj muzičkoj sceni, kao koncert-majstor Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a, (s kojima je nastupala i kao solista), Vojvođanskih filharmoničara, Teatra i opere Madlenijanum; kao član i vođa mnogobrojnih kamernih ansambala: Beogradski gudački kvartet, Beogradski barokni kvartet, Klavirski kvintet Erato, Beogradski klavirski trio, Kamerni orkestar Pro Klasika, Jevrejski kamerni orkestar. Od 1994. do 2011. obnovila je rad Srpskog gudačkog kvarteta Mokranjac, s kojim je nastupala širom Srbije i u inostranstvu, i snimila kompakt disk s delima Mocarta, Betovena i Bramsa u izdanju PGP-a.

Pored toga što u svojoj karijeri neguje raznovrsnu kamernu muzičku literaturu, Vesna Janssens je aktivna i kao solista, a ostvarila je i brojne trajne snimke za Radio Beograd – koncerte za violinu Jovana Bandura, Seosku sonatu Milovana Filipovića (na autorskom CD-u kompozitora), koncert H. Vijenjavskog br. 2, Mocartovu Simfoniju končertante u ulozi violiniste i violiste (snimljeno sinhronizovano) i mnoga druga dela.

S harfistkinjom Ljiljanom Nestorovskom učestvovala na festivalima Mermer i zvuci (Aranđelovac), Belef (Beograd), Baščaršijske večeri (Sarajevo) i svirala dela Pabla de Sarasatea u Matici srpskoj u Novom Sadu i svečanoj sali Skupštine Grada Beograda.

U saradnji s pijanistkinjom Zarifom Ali Zade, od 2012. godine svirala je sonate Ravela, Prokofjeva, azerbejdžanskih i srpskih kompozitora Vasilija Mokranjca i Miloja Milojevića u značajnijim salama u Beogradu: Kolarčevoj zadužbini, Galeriji SANU, Kulturnom centru Beograda i svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

U ulozi violiste u gudačkom triju Constantinus, snimila je i kompakt disk – J. S. Bach – Goldberg varijacije.

Vesna Janssens je redovni profesor na Katedri za kamernu muziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koncert-majstor Opere i teatra Madlenijanum i stalno gostujući koncert-majstor orkestra Nacionalne opere u Beogradu.

Dušan Stojanović, violončelista, rođen je u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u muzičkim školama Dr V. Vučković i K. Stanković, a zatim na Fakultetu muzičkih umetnosti, gde je diplomirao u klasi prof. F. Jakovčić. Po završetku studija u Beogradu, pohađao je majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stekao diplomu koncertanta, na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj.

Usavršavao se na majstorskim kursevima u nekadašnjoj Jugoslaviji i inostranstvu kod pedagoga: Danijel Šafran, Boris Pergamenšikov i Frederik Lodeon. Značajniji kursevi su: Muzički kamp u Grožnjanu, Letnja akademija u Nici, Vinermajsterkurse u Beču i Karl Fleš Akademiji u Baden-Badenu.

Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, s kojim je nastupao na brojnim koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu (u Italiji, SAD-u, Nemačkoj i bivšim jugoslovenskim republikama) i s kojim je snimio četiri CD-a.

Bio je prvi čelista kamernog orkestra Beogradska sinfonieta, s kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003. godine je prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv. Đorđa. S ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška, Bosna, Crna Gora, Mađarska) i snimio je CD kao solista u delima M. Marea i F. Kuprena. Kao solista pojavljuje se na CD-u diskografske kuće MASCOM, izdatom 2013. godine. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program