SOLISTIČKI KONCERT - Marija Ligeti Balint

Na programu dela: C. Debussyja, E. Satieja i P. Glassa

Ocenite kvalitet ovog programa

(42 glasova)

Marija Ligeti Balint klavir

Program:

Claude Debussy: Devojka s kosom boje lana (Prelidi, 1. sv.)

Claude Debussy: Arabeska, E-dur

Claude Debussy: Dr Gradus ad Parnassum (Children’s Corner No.1)

Erik Satie: Gnosieni 1, 2, 3, 4, 5

Philip Glass: Modern Love Waltz

Philip Glass: Opening

Claude Debussy: Mesečina (Bergamska svita)

Claude Debussy: Odblesci na vodi i Zlatne ribice (Image I/1, II/6)

Erik Satie: Gimnopedija

Claude Debussy: Vrtovi na kiši (Estampes No. 3)

 

Marija Ligeti Balint je rođena u Pančevu, gde je uporedo sa Gimnazijom Uroš Predić završila MŠ Jovan Bandur u klasi Petra Mamuzića. Studije klavira i čembala završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod prof. Nikole Rackova i prof. Miloša Petrovića. Specijalizaciju savremene klavirske muzike završila je na istom fakultetu kod prof. Nade Kolundžije. Postdiplomsko usavršavanje nastavila je na Muzičkoj akademiji Liszt Ferenc u Budimpešti, u klasi prof. Sokolai Balaža. Bila je visoko nagrađivana na državnim klavirskim takmičenjima kao solista i kao kamerni muzičar. Prva je dobitnica stipendije iz Fonda mladih talenata Irene Zvekić za najperspektivnijeg mladog pijanistu, kao i iz Fonda Miodraga Vasiljevića na FMU kao dvostruki laureat na takmičenju iz solfeđa.

Nastupala je na solističkim koncertima, koncertima kamerne muzike, kao i korepetitor u svim koncertnim prostorima u Pančevu: Kulturni centar, Katolička crkva, Evangelička crkva, Reformatska crkva, Narodni muzej, sala MŠ-a, Dom JNA, Studentski dom, Galerija. Nastupi su se nizali takođe i u Beogradu (FMU, SKC, Etnografski muzej, Kolarac, Barutana, Guarnerius), Kragujevcu (Gimnazija), Nišu, Subotici, Požarevcu, kao i van zemlje (Mađarska, Grčka, Italija, Hrvatska).

Objavila je zbirku autorskih kompozicija svojih učenika Tajanstvene dirke, kao i zbirku Pančevačka klavirska muzika u izdanju Malog Nema. Takođe, objavila je dva CD-a u okviru sufinansirajućih projekata iz oblasti kulture Grada Pančeva: Piano Music s delima Melinde Ligeti i Vox Coelestis s klavirskim delima Franca Lista i Melinde Ligeti na klavinovi. U okviru projekta Remix Rapid Eye Movement nastao je CD eksperimentalne muzike sa grupom ExP B4 u izdanju Acustronike iz Italije. Nastup u duetu citra-klavir/čembalo sa suprugom Atilom zabeležio je Radio Beograd.

Bavi se pedagoškim radom kao profesor klavira u MŠ-u Jovan Bandur, gde je ponela i laskavu titulu najboljeg profesora. Dobitnica je većeg broja nagrada za doprinos razvoju klavirske pedagogije i pijanizma. Sa svojim učenicima svake godine organizuje više tematskih koncerata klase. Godine 2007. učestvovali su u svetskom projektu Climate Keys, gde su muzikom i interakcijom s publikom kroz predavanja i eksperimentalne radionice pokušali da ukažu na globalni problem klimatskih promena.

Program koncerta je zamišljen kao niz meditativnih kompozicija savremene muzike, mada su u pitanju već klasici 20. veka. Impresionističke slike Kloda Debisija smenjuju se sa skicama duhovitog Erika Satija, a dopunjuju minimalističkim delima Filipa Glasa. Svaki tonalitet u kome su ova dela nastala, lekovito deluje na čakre ljudskog organizma. Treba se samo prepustiti nežnim harmonijama zvukova.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program