Koncert - UZVIK

U spomen Karolju Košu

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Plesna predstva grupe Udvarhelj Orkestar Kedveš iz Odorheju Sekujeska (Rumunija)

Predstavom ’Uzvik’ želimo da se prisetimo Karolja Koša i da reflektujemo na današnju situaciju Mađara u Transilvaniji u duhu Karolja Koša, naglašavajući transilvanijske vrednosti, nezavisnost Mađara, njihov opstanak, sadašnjost i budućnost.

Arpad Kencei

 

U pitanju je prezentacija oblika folklornog plesa u zajednici. Takođe, u prošlosti folklorne igre i običaji bile su manifestacije samoorganizovanja seoske mladeži. Ova vrsta zabave nije samo bila interesantna za lokalnu zajednicu već i za upoznavanje, sklapanje prijateljstava, odabir para za buduću zajednicu, kao i za mesto na kojem su to određivala nepisana pravila lokalnog običaja. Njegovo mesto, folklor, pesma i igra jesu svesno očuvanje tradicije, oživljavanje gradskih plesnih institucija, pokreta i izvorne narodne plesne umetnosti utemeljene na njima. 

Folklorni ansambl Udvarhely Néptáncműhely iz Udvarhelya (Udvarhelj – Odorheiu Secuiesc), grada iz Transilvanije, istočna Rumunija, bavi se tradicionalnom narodnom kulturom, neformalnim, spontanim plesom, tradicijom pesme i plesa, prevashodno Sekelj-Mađara (Székely Magyar).

Slika

Informacije o programu:

Reditelj i koreograf predstave: Arpad Kencei

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program