KORAKOM TRADICIJE 2019.

KUD Neolit Starčevo

Gosti: AKUD Lola Beograd i KUD Đido Novi Bečej

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

KUD Neolit nalazi se u Starčevu, na teritoriji grada Pančeva, na 25 km istočno od Beograda, u južnom Banatu, na obali reke Dunav. Starčevo ima oko 9.000 stanovnika i poznato je po arheološkom nalazištu iz doba neolita i Starčevačkoj kulturi iz tog perioda, po čemu je društvo i dobilo ime.

Folklorna tradicija se u našem mestu neguje još od davne 1968. Sve do 2011. godine aktivnosti su se odvijale u okviru Doma kulture, a od tada izdvojili smo se kao zasebno društvo pod nazivom KUD Neolit. Naše društvo broji oko 200 članova podeljenih u grupe: škola folklora, mlađa dečja grupa, starija dečja grupa, omladinski ansambl, izvođački ansambl, narodni orkestar i grupa za tradicionalno pevanje. Deca i ljudi koje okupljamo su školarci, studenti, zaposleni, ali pre svega to su pošteni, vredni i vaspitani ljudi, i to su vrline na koje smo ponosni.

Program našeg kulturno-umetničkog društva čine igre iz cele Srbije, Vojvodine, Šumadije, jugoistočne Srbije, s Kosova i Metohije... Kod nas su svojim radom i zalaganjem ostavili neizbrisiv trag eminetni koregrafi i stručnjaci, kao što su: maestro Branko Marković, Dobrivoje Putnik, Goran Mitrović, Dejan Milisavljević, Desanka Đorđević, Slavica Mihajlović i drugi.

U poslednje tri godine, KUD Neolit niže uspehe i ima značajnu ulogu na folklornoj sceni u Srbiji. Na folklornom festivalu Vojvodine prošle godine, naš izvođački ansambl osvojio je bronzano odličje, a ove godine omladinski ansambl okitio se srebrnim odličjem. Takođe, brojni su zapaženi nastupi širom Srbije; u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Rumi, Požarevcu... Posebno izdvajamo učešće na manifestaciji Kolo za Ginisa u Novom Sadu. Učestvovali smo i na brojnim međunarodnim festivalima: Bosna i Hercegovina 2012, Belgija 2013, Bugarska 2014, Rumunija 2015, Španija 2015, gde smo dostojno predstavljali našu zemlju i našu tradiciju.

Danas Kulturno-umetničko društvo vode mladi i ambiciozni ljudi, profesionalno opredeljeni u ovom poslu: Branislav Živković, umetnički rukovodilac, Pavle Ubović, šef narodnog orkestra, Ana Mratinković, rukovodilac grupe za tradicionalno pevanje, Ivana Jokić Keljević, sekretar, i Uroš Ban, predsednik.

 

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program