17. ETHNO.COM

World music festival

27–28. septembar

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Svečano otvaranje

Dvorana

27.09.2019. u 20:00

Bilja Krstić i Bistrik orkestar (SRB)

Bilja Krstić - vokal

Dragomir Stanojević - klavijature, prateći vokal

Ruža Rudić - vokal, sitne perkusije

Nenad Josifović - violina, prateći vokal

Slobodan Bata Božanić - bas, prateći vokal

Milinko Ivanović - gajde, duduk, dvojnice, okarina, diple

Maja Klisinski - perkusije, prateći vokal

Nevenka Radonić - prateći vokal, sitne perkusije

Nenad Božić - gitara, tambura, prateći vokal

 

Scena

28.09.2019. u 20:00

RiKaTaKa (SRB)

novi balkanski ritam

Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški

Režija, tekst: Višnja Obradović

Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production

Kostim: Lutkart

Frizura: Beastic 

 

Scena

28.09.2019. u 21:00

Almir Meškovic i Daniel Lazar duo (SRB, NOR)

Almir Mešković – harmonika

 

Daniel Lazar – violin

 

Bilja Krstić i „Bistrik orkestar” (SRB)

Muzika Balkana je osobena i prepoznatljiva, veoma je atraktivna i postala je važan deo koncertnih programa velikih svetskih festivala. Srbija se uglavnom do sada predstavljala, koristeći evropski i svetski muzički trend, kroz romsku muziku i karnevalsku smotru trubačkih orkestara. Bilja Krstić i „Bistrik orkestar”, koji spadaju u red najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu, nude drugačiji muzički portret srpskog prostora. Snimili su pet albuma: „Bistrik” (2001), „Zapisi” (2003), „Tarpoš” (2007), „Izvorište” (2012) i „Svod” (2017).

Treći album „Tarpoš” dobio je odlične kritike i priznanja najprestižnijih svetskih magazina koji se bave ovom vrstom muzike. Njihov album „Svod” objavila je londonska izdavačka kuća „Arc Music” 2017. godine, a spot za pesmu „Dimitrijo, sine Mitre” (album „Svod”) osvojio je nagradu 2018. godine, u kategoriji etno, na festivalu posvećenom regionalnim muzičkim spotovima „MTS Vision”.

Pored toga, dobili su brojna priznanja kritičara i publike na koncertima širom sveta, uključujući „Prinčevu nagradu” za tri albuma: „Bistrik”, „Zapisi” i „Tarpoš”, kao i godišnju nagradu festivala „Beovizija” za promovisanje srpske muzike u inostranstvu i nagradu za najbolju filmsku muziku za film „Zona Zamfirova” u Valensiji. S Mikijem Stanojevićem („Bistrik orkestar”) dobila je gran-pri na SOFEST-u za muziku za film „Branio sam ’Mladu Bosnu’”. Objavili su a cappella album „Izvorište” (2013), na kome je predstavljeno veliko bogatstvo srpske tradicionalne muzike s jedinstvenim pristupom interpretaciji i obradi. Iste godine objavljena je i knjiga „Izvorište” s partiturama pesama s istoimenog albuma.

Više od 18 godina, moćan i eksplozivan „Bistrik” na najbolji način pronosi najautentičniju muziku s ovih prostora. Doživeli su veliko divljenje i priznanje na koncertima širom sveta. Nastupali su u prestižnim svetskim prostorima kao što su „Kennedy Center” u Vašingtonu, Koloseum u Rimu (festival „Time for Life”), na festivalima u Indoneziji (AJPF Ambon Jazz Festival, Džakarta, Bali), Brazilu („Mercado festival” Salvador; „Mostra Sesc de Artes” Sao Paulo), Americi (WMF Chicago World Music Festival), Kanadi („MacMillan Theatre”, „Garden Center” Toronto, Ottawa, Kitchener…), Rusiji, Francuskoj (FIMU, „Balkan Trafik” sa „Les Femmes des Balkans”), Italiji, Nemačkoj („Danubefest”, Ulm), Austriji, Turskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj i drugim zemljama.

Od 2012. godine, Biljana drži stalnu vokalnu radionicu „Bistrik” na KNU i RB, koju pohađaju mladi, talentovani pevači iz čitave Srbije.

 

Slika

Informacije o programu:

 

„RiKaTaKa” (SRB)

novi balkanski ritam

Tradicionalna muzika iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima, izvedena kroz spoj telesnih perkusija i pevanja, predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, kao i pesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski nego i emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Na ovo muzičko putovanje odvešće vas par umetnika, čiju priču usput takođe otkrivamo.

„Alice in WonderBand” nastao je 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je telo ritmički instrument, edukovali su se kod svetski poznatih telesnih perkusionista. „Alice in WonderBand” čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni, tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovoj pojavi i odnosu na sceni.

Višnja Obradović, rediteljka, glumica je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine. Edukovala se širom sveta u oblastima glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte. Igra brojne uloge u svom matičnom pozorištu, režirala je scenski pokret za više predstava uz brojna priznanja i nagrade. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu bila je docent na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.

 

„Almir Mešković i Daniel Lazar duo” (SRB, NOR)

Almir (BiH – harmonika) i Daniel (Srbija – violina) sa svojim raznovrsnim muzičkim talentima i sposobnostima čine vrlo poseban duo. Obojica imaju sličan razvojni put, počevši od klasičnog muzičkog obrazovanja, tokom školovanja zavoleli su i savladali i tradicionalnu narodnu muziku. Zajedničko muzičko putovanje započeli su na master studijama na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Oslu krajem 2012. godine, i od tog momenta počinju da istražuju i grade lični muzički izraz. Odmah su uvideli da je njihovo pozamašno znanje iz oblasti tradicionalne muzike Bosne, Srbije i Rumunije, kao i virtuozitet, tehničke i muzičke predispozicije klasične muzike, a s druge strane sloboda improvizacije, ali i novostečeno poznavanje skandinavske muzičke tradicije, karta na koju su morali da odigraju. 

Almir i Daniel imali su priliku da sarađuju s vrhunskim domaćim i inostranim muzičarima među kojima su: Jelena Tomašević, Mustafa Santić, Božo Vrećo, Boško Jović, Ernest Bango, Nanou Coulibaly, Sidiki Camara, Silje Nergård, Daniel Herskedal i drugi. 

Do sada su nastupali na Oslo World Music Festivalu (Norveška), Førdefestivalen (Norveška), Folkelarm Folk Music Expo (Norveška), Kråkeslottfestivalen (Norveška), Telemarkfestivalen (Norveška), Transform Music Festival (Norveška), Krakowski Festiwal Akordeonowy (Poljska), „Tjedan Izraela” (Hrvatska), Smôgafestivalen (Švedska).

Album prvenac ovog dua, nazvan „Roots” ili „Koreni”, reminiscencija je svega navedenog. Izdat je 2018. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Norveške, za norvešku diskografsku kuću „Etnisk Musikklubb”, i momentalno je naišao na izuzetno pozitivne ocene publike i kritike, koja ih je svrstala među 15 najboljih albuma na evropskoj muzičkoj world music listi u novembru 2018. godine. Muzička emisija „Disco 3000”, koja se emituje na Radio Beogradu, ovaj album proglasila je za domaći album godine, a nacionalni radio Norveške uvrstio ga je u top 20 world music albuma za 2018. godinu.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program