KONCERT KLAVIRSKOG DUA "METROPOLITEN"

Marija Timotijević i Vanja Šćepanović

Na programu: F. Šubert – Fantazije za klavir, četvororučno

Ocenite kvalitet ovog programa

(4 glasova)

Marija Timotijević Vanja Šćepanović

Program:

F. Šubert: Fantazije za klavir, četvororučno

Fantazija za klavir, četvororučno, u Ge-duru, D. 1 (1810)

Fantazija za klavir, četvororučno, u ge-molu, D. 9 (1811)

Fantazija za klavir, četvororučno, u ef-molu, D. 940 (1828)

 

Klavirski duo „Metropoliten” postoji od 2011. godine. U prvobitnom sastavu pod ovim imenom nastupale su pijanistkinje Marija Gođevac i Marija Timotijević izvodivši pretežno repertoar romantičarske klavirske literature širom Srbije. Danas klavirski duo „Metropoliten” čine Vanja Šćepanović i Marija Timotijević. Želja za izvođenjem kamernih dela domaćih autora spojila je ova dva umetnika na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na kome su studenti doktorskih studija. Duo „Metropoliten” zaokupljen je idejom izvođenja dela mladih kompozitora, i to premijerno, a zatim ih uvrštava u svoj repertoar i promoviše. 

 

Marija Timotijević

Marija Timotijević (1987) završila je Klavirski odsek Srednje muzičke škole „Kornelije Stanković” u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za klavir, gde je završila i specijalizaciju u klasi prof. Jokut Mihailović. Student je završne godine doktorskih studija (FMU) u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je letnju školu klavira EPTA, kao i mnoge majstorske kurseve čuvenih profesora. Dobitnica je više od 20 prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou – Međunarodno takmičenje „Petar Konjović”, Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Nišu, Festival muzičke omladine u Šapcu, „Šopenijada”, Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, „F. Chopin” (Novi Sad), „Nikolai Rubinstein” (Pariz), „Pietra Ligure” (Italija) i mnoge druge. Laureat je Međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko” (2013), kao i Međunarodnog takmičenja „Slobomir” (2013). Kao solista nastupala je širom Srbije i u inostranstvu: Slovenija, Mađarska, Austrija, Italija, Španija, Francuska. Učestvovala je na međunarodnom Maratonu klasične muzike u Sloveniji (2012). Pod pokroviteljstvom Ambasade Mađarske u Projektu „Liszt Ferenc”, učestvuje u promociji dela Franca Lista. Prvi put je s orkestrom nastupala u 13. godini, pod dirigentskom palicom Angela Šureva. Na svom zapaženom nastupu s orkestrom (2012), izvela je „Rapsodiju na temu Paganinija” S. Rahmanjinova pod dirigentskom palicom Lê Phi Phi (Vijetnam). Održala je niz humanitarnih koncerata i kamernih resitala. Trenutno je angažovana kao asistent na katedri za klavir na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

 

Vanja Šćepanović

Vanja Šćepanović (1986) završio je s najvišim ocenama master i specijalističke akademske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Umetničko obrazovanje sticao je u klasama ruskog pedagoga V. Bočkarjova, kao i A. Serdara i Lj. Vukelje. Trenutno je student doktorskih akademskih izvođačkih studija kamerne muzike, u klasi redovnog profesora Gorana Marinkovića. Dobitnik je mnogih nagrada u disciplinama solo klavir i kamerna muzika, kao i stipendije Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva kulture i ZAMTES-a (Zavod za međunarodnu i kulturnu saradnju). Pohađao je trogodišnje majstorske radionice klavira kod istaknutog ruskog pijaniste i pedagoga Vladimira Ovčinikova, a usavršavao se i kod Wei Yi Yanga (SAD), Vladimira Krpana (Hrvatska), Kioko Hashimoto (Japan), Alberta Portugheisa (Argentina), Güntera Ludwiga (Austrija). Nastupao je u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Kanadi. Pedagošku karijeru započeo je tokom studija, a učenici iz njegove klase osvojili su veliki broj prvih nagrada i bili laureati na mnogim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima (Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko”, „Mladi virtuoz” (Beograd), Pijanističko takmičenje u Šapcu, Banjalučki bijenale (Banja Luka), Takmičenje mladih muzičara Crne Gore, „Flame” (Pariz)). Nekoliko puta je bio najmlađi član žirija na takmičenjima u Srbiji i Crnoj Gori.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program