INSPIRACIJE ZA VIOLINU I HARFU - DUO "EDIT"

Na programu dela: G. Geršvina, A. Pjacole, A. Dvoržaka i drugih

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Edit Makedonska violina, koncert-majstor Beogradske opere Gorana Ćurgus harfa

A. Piazzola – „Oblivion”

F. Lehar – Valcer iz operete „Ciganska ljubav”

A. Lara – „Granada” (španska fantazija)

V. Borisavljević – „Sećanja”

A. Dvoržak – „Humoreska”

P. Stojanović – „Romansa”

C. Salcedo – „Bolero” (solo harfa)

H. Arlen – „Over the Rainbow”

J. Gade – Tango „Jalosie”

G. Gershwin – „Rapsodija u plavom”

 

Edit Makedonska

Potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da uči kod svoje majke Dijane Raponđijeve Stojanović, a diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Fern Rašković. Završila je magistraturu violine i kamerne muzike u Plovdivu, gde je bila angažovana kao asistent na tamošnjem Fakultetu za muziku i igru. Stekla je i diplomu solo pevanja u Muzičkoj školi „Mokranjac” u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji. Radila je kao profesor violine u muzičkim školama „Josif Marinković” i „Vladimir Đorđević” u Beogradu, i kao profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao koncert-majstor bila je angažovana u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju, u operama u Varni i Plovdivu (Bugarska), kao i u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Od 1980. godine do danas radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je koncert-majstor. Osnivač je Gudačkog kvarteta „Edit” (2000). Od mnogih koncerata ovog sastava izdvajaju se oni na međunarodnim festivalima u Bugarskoj 2005. i 2006. godine. 

Održala je brojne koncerte kao solista i koncert-majstor širom bivše Jugoslavije, u Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Danskoj, SAD i Italiji (Pučinijev operski festival 2017. u Tore del Lagu). Na repertoaru solističkih koncerata posebno zastupa domaće muzičko stvaralaštvo. Snimala je za radio i televiziju, bavi se i komponovanjem dečje muzike (pesme „Jabuka i leptir”, „Saša, ciganski pas”; muzika za knjigu „Bajka za decu” autorke princeze Jelisavete Karađorđević). 

 

Gorana Ćurgus

Studirala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Milice Barić. Dugi niz godina bila je stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS-a i drugih renomiranih orkestara. Stalno je zaposlena u Narodnom pozorištu. Osvajala je prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović”. Nagradu „Zlatni anđeo” za najboljeg mladog muzičara u Srbiji dobila je 1994. godine. Član je muzičko-konceptualne grupe „Sekndhenders”, s kojom je učestvovala u projektima: „Predstava za muziku” (2009), „Nežno, nežno, nežnije” (2011), „Šest (ne tako) lakih komada” (2012), „Tri(p)biina” (2014). Poslednjih godina sarađuje s mecosopranom Natašom Jović Trivić, kao i oboistkinjom Marijom Lazić. Ova dva dua predstavila su se koncertima u prostorima Beogradske filharmonije, Muzeja Narodnog pozorišta, UK-a „Parobrod”. Od 2013. godine vodi muzičke radionice na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Član je Udruženja MOTO (Muzičko-opersko-teatarska organizacija), s kojim je učestvovala u projektima „Svetlost muzike”, „Metohijski maj”, „Kamerna muzika Lučana Beria” i mnogim drugim.

 

Duo „Edit” postoji od 2011. godine, a ostvario je niz zapaženih nastupa na otvaranju Festivala harfe u Beogradu, festivalima u Ubu, Pančevu i Sofiji. Repertoar im je veoma raznolik, od virtuoznih dela, popularne klasike, evergrin muzike, do dela srpskih kompozitora, od kojih su neka napisana specijalno za njih. Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, kao i „Sokoj”, prepoznali su njihov značaj i doprinos koji daju očuvanju i negovanju srpske baštine.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program