16. ETHNO.COM

World music festival

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Svečano otvaranje

Koncert

NEBOJŠA I BOJANA BRDARIĆ

Vokalni sastav čine: Bojana i Nebojša Brdarić, Jelena Pećaranin, Nevena Čiplak

Dvorana Kulturnog centra

28.9. u 20h

Nebojša i Bojana Brdarić se, od detinjstva, bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Od 2001. godine počinju sa zajedničkim nastupima na raznim manifestacijama, koncertima i festivalima. Pored samostalnih nastupa kao duet, nastupali su i kao članovi sastava ’’Stupovi’’, ’’Zanovet’’ i ’’Zlatopis’’, kao i sa mnogobrojnim priznatim muzičarima, kako iz etno sveta, tako i iz drugih muzičkih branši (Ljuba Ninković, Ljubiša Pavković, Vasilisa, Pavle Aksentijević, Narodni orkestar RTS-a itd).

2016. godine dolaze na ideju da okupe vokalni sastav koji će obradjivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasledja. Iste godine počinju snimanje prvog albuma vokalnog sastava pod nazivom ’’’Bojana i Nebojša Brdarić’’. Album  je izdat prve polovine 2018. godine, a na njemu su se našle pesme zabeležene u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, u originalnim aranžmanima. 

 

Koncert

BELO PLATNO

Danijela Milošević - vokal, perkusije

Anastasija Ostojić - vokal

Vladimir Simić - lauta, svirale, voc

Sinan Aćifović - klarinet

Predrag Manov - buzuki

Goran Milošević - perkusije, vokal

Dvorana Kulturnog centra

28.9. u 21:10h

Grupa Belo platno ove godine proslavlja dvadesetogodišnjicu postojanja. Osnovnu odliku muzike Belog platna čine balkanski modalni stil, upečatljivi ženski i muški glasovi, kao i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima, te stare pesme na lokalnim dijalektima. Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

Instrumentarijum Belog platna je delom ručni rad Vladimira Simića, vođe grupe i graditelja instrumenata: lauta, tambura, kaval i dvojnica. Grupa Belo platno je održala veliki broj festivalskih, koncertnih i samostalnih nastupa u zemlji, regionu i inostranstvu, a posebno se izdvajaju humanitarni koncerti u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i turneje po Rusiji koje su ostale zabeležene na audio i DVD izdanju.

Slika

Informacije o programu:

Jevrejska muzička predstava

„JOSEF I NJEGOVA BRAĆA“ (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik)

Dramatizacija i režija: Stefan Sablić

Prevod sa Ladina: Drita Tutunović

Kompozitori:

Stefan Sablić

Nenad V. Khan (“Esclaviko” i “Ande hay rozas I flores),

Aleksandar Simić (finale)

Narator: Vanja Ejdus

Jakov: Mladen Andrejević

Muziku izvode: 

Hor “Braća Baruh”

Shira u’tfila (Pesma i molitva)

Dvorana Kulturnog centra

29.9. u 20h

„Josef i njegova braća“ (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik) je najstarija zapisana jevrejska muzička predstava. U mjuziklu učestvuju hor „Braća Baruh“, sefardska muzička grupa „Šira utfila“  kao i glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević

Biblijsku poemu Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik napisao je Abraham Toledo na Ladinu u 17. veku u Istanbulu. Najverovatnije se radi o prvom jevrejskom mjuziklu ikada napisanom čija je originalna muzika nažalost izgubljena. Reč je o biblijskoj priči o Josifu ali smeštenoj u kulturni milje sefardskih jevreja u vreme Otomanske imperije. Nakon Istanbula, Beograd je bio prvi grad u svetu gde je štampano ovo značajno delo 1861. godine. 

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i verovatno prvi ikada napisan.

Toledovo osavremenjivanje biblijske drame, iako puno namernih anahronizama, je duboko ukorenjeno u u biblijskoj priči o Josefu. Istovremeno u kombinaciji sa sofisticiranom muzičkom tradicijom osmanske muzike, ovo delo jedno je od najprefinjenijih nastavaka visoke sefardske kulture u Osmanskom svetu.

Nažalost, originalne melodije - sa par izuzetaka predano zabeleženih melodija - su izgubljene kao muzički totalitet. Jedino što se sačuvalo su makamske (makam = modus tj. skala), napomene koje naznačavaju vrstu muzičke forme i ritma u kojima su pojedini delovi ove poeme izvorno bili izvođeni. Ovaj projekat predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći ova muzička uputstva i popunjavajući delove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija.

Shira U'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Hor “Braća Baruh” iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao “Srpsko jevrejsko pevačko društvo”. Promenio je naziv 1952.godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom II svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program