Solistički koncert - Milan Berginc - violina

Ocenite kvalitet ovog programa

(23 glasova)

Milan Berginc violina Natalija Mladenović pijanistička pratnja

Edward Elgar - Sonata za violinu i klavir op. 82, e-mol

-Allegro

-Romance, Andante

-Allegro, ma non troppo

 

William Walton - Sonata za violinu i klavir

-Allegro tranquillo

-Variazioni:

Tema, Andante

Variazoni 1: a tempo poco piu mosso

Variazioni 2: a tempo quasi improvisando

Variazoni 3: Alla marcia molto vivace

Variazoni 4: Allegro molto

Variazoni 5:  Allegretto con moto

Variazoni 6:  Scherzando

Variazioni 7: Andante tranquillo

Coda, Moto vivace, Presto

 

Berginc Milan rođen je 1987. godine. Od 5. godine svira violinu. Završio je srednju muzičku školu „Jovan Bandur“ u Pančevu u klasi prof. Helene Marinc, i u 15. godini života upisao Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Jasne Maksimović u čijoj klasi je i diplomirao decembra 2007. godine sa ocenom 10. 

Od 9. godine života učestvuje na brojnim takmičenjima u zemlji i do sada je uvek bio nagrađivan. 2003. i 2005. godine na međunarodnom takmičenju „Glazunov“ u organizaciji Ruskog kulturnog centra u Parizu osvaja 3. nagradu. Najveći uspeh postigao je 2006.  godine na međunarodnom takmičenju „Mocartijana“ u Skoplju. Osvojio je 1. nagradu i nagradu makedonske filharmonije za najbolje izvođenje Mocartove sonate. 

Do sada je održao veliki broj  koncerata u svom gradu i u značajnim koncertnim dvoranama u Beogradu kao što su: Dvorana Kolarčeve zadužbine, Galerija SANU, Paviljon „Cvijeta Zuzoric“, UK „Parobrod“, SKC, Sava Centar. Nastupao je i na velikom broju humanitarnih koncerata. U inostranstvu je koncertrirao u velikim muzičkim centrima kao što su: Berlin, Pariz, London, Beč, Salzburg, Esen, Amsterdam, Hag, Luksemburg, Madrid, Barselona, Valensija, Montreal,  Peking, Šangaj, Oslo, Nikozia, Goricia. 

Sem redovnog školovanja pohađa i veći broj majstorskih kurseva među kojima su oni  kod profesora Hilfrida Fistera, Igora Ozima i Pijera Amojala. U toku svog školovanja istakao se  i kao kamerni muzičar pa je 2007. usledio poziv osnivača, profesora Ernesta Krumesa da Milan, zajedno sa još troje kolega oformi mladu postavku kvarteta „Arco“ koji postoji punih 25 godina.  Od 2009. godine član je dua „Feerie“ zajedno sa koleginicom harfistkinjom Anom Brateljević. Među koncertima koje su održali izdvajaju se nastupi na 10. Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu 2011. godine i nastup na „Isolda music group“, festivalu kamerne muzike sa harfom u Madridu, 2011. godine. 

Po preporuci Fakulteta muzičke umetnosti, od marta do avgusta 2008. radio je kao profesor kamerne muzike u Školi za muzičke talente u Ćupriji. 

Master studije Milan je završio na Univerzitetu Agder u Kristiansandu u Norveškoj, kao stipendista Kraljevine Norveške i Fonda za mlade talente R. Srbije kao i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu gde je diplomirao u klasi prof. Remusa Azoiteia i prof. So-Ok Kim. Član je gudačkog kvarteta ‘’Alauda’’ koji je formiran 2011. god na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, kao obavezni projekat u okviru nastave Kamerne muzike na postdiplomskim studijama članova. Kvartet je vrlo brzo postao trajno opredeljenje svih članova i nastavio svoju umetničku aktivnost u godinama posle završetka studija. Članovi kvarteta dolaze iz Srbije, Španije, Italije i Japana.

Posle završenih master studija na Kraljevskoj akademiji, gde i dalje rade sa prof.  Džonom Tornom iz Badke kvarteta, 2014. god. su završili i master studije kamerne muzike na Visokoj školi za muziku, medije i pozorište u Hanoveru, gde im je profesor bio Oliver Vile iz Kuss kvarteta. Pored redovnog obrazovanja na akademijama, rade sa Belcea kvartetom, učestvuju u programu Pro quartet u Francuskoj i na čitavom nizu seminara i masterklasova, medju kojima je posebno značajan Prussia Cove sa Ritom Wagner.  Rade sa pedagozima iz eminentnih kvarteta kao što su Endellion, Emerson, Emperor, i dr.  Imali su posebnu čast da rade sa prof. Kolinom Dejvisom, svetskim doajenom klasične muzike. 

Po završetku studija izabrani su za mladje saradnike u nastavi na Kraljevskoj akademiji u Londonu. Ovo imenovanje je kvartetu donelo značajno pedagoško iskustvo kao i čitav niz koncerata prvenstveno u Velikoj Britaniji. Učestvuju i na brojnim festivalima klasične muzike u Evropi. Imali su koncertne turneje po Španiji, Italiji i Nemačkoj, a posebno se izdvaja premijerna turneja po Kini 2014. god sa 10 nastupa u ekskluzivnim  koncertnim prostorima, medju kojima se posebno ističe Nacionalni centar umetnosti u Pekingu. 2016. godine u junu usledila je koncertna turneja po Siciliji koja je bila izuzetno zapažena. 

Pored uspeha na takmičenjima, najznačajniji dosadašnji uspeh kvarteta je njihov izbor za umetnike 2015. godine londonske Park Lane grupe. Tada su otvorili vrata najznačajnijih koncertnih sala u Londonu, kao što je Purcell Room Queen Elisabeth Hall-a u Londonu, crkva St. Martins in the fields i dr. 

Pod patronatom Fondacije Roffredo Caetani iz Italije, 2016. godine snimaju svoj prvi cd, sa gudačkim kvartetima Caetania, u izdanju Brilliant classics, iz Holandije. Cd je objavljen u novembru 2016.   

Strad, vodeći časopis iz oblasti muzike za gudače, objavio je izuzetan prikaz ovog cd-a. Zajedno sa Bernardom Keresom, osnivačem internet platforme za klasičnu muziku HelloStage, saradjuju sa London Business School, u nizu predavanja i radionica.

Slika

Informacije o programu:

Natalija Mladenović je počela da uči klavir sa pet godina u Samari (Rusija). Od jedanaeste godine pohađala je  Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Magistrirala je u klasi prof. Nevene Popović na FMU u Beogradu.

Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjama Petar Konjović u Beogradu i Rubinštajn u Parizu. Nastupala je širom Evrope, kao i širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kao solista je nastupala sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a. pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opera Zora D.,Maratonci i Dve glave i devojka Isidore Žebeljan. Sarađivala je sa istaknutim violončelistima, među kojima su Kiril Rodin, Stefan Popov, Ksenija Janković, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope; i violinistima Sretenom Krstićem, Matejom  Marinkovićem, Jovanom Kolundzijom, Li Cuan Jinom, Draganom Lawford, Raulom Garsijom Marianom, Jurijem Revičem i drugima. Sa violinistkinjom Ivanom Aćimoski-Žikić je održala niz koncerata u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone. Bila je klavirski saradnik na Javnom času koji je održao u Beogradu Miša Majski. Učestvovala je na festivalima BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo festu i Međunarodnoj tribini kompozitora. Bila je angažovana kao oficijalni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omldine. Snimila je kompakt disk sa violinistom Stankom Madićem, kao i nekoliko dela Ljubice Marić na disku izdatom povodom 100 godina od rođenja kompozitorke. Deluje kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program