Energetske strukture

Izložba grafika

Otvaranje izložbe 12. aprila u 19h

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Aleksandar Lazar Milan Bulatović

Struktura je pojam koji obuhvata sistem elemenata i njihovog aktivnog međusobnog odnosa. Ispoljava se u različitim oblastima: hemiji, biologiji, društvenim odnosima, ali može biti i uređenje likovnih kompozicija gde likovni elementi u određenim formacijama grade različite likovne poetike. Autori, kroz svoj umetnički rad, sagledavaju fenomen energije i različite vidove njenog ispoljvanja. Svedenim koloritom, gemetrijskim formama, apstrakovanim likovnim izrazom strukturišu likovne sadržaje u celinu, problematizujući ovu temu.

Aleksandar Lazar, baveći se fenomenom sinestezije i odnosom likovnog i muzičkog jezika, koristi apstraktni likovni izraz i geometrijske forme kao vrstu jezika koji je u najvećoj meri sličan muzici. Aleksandar sagledava geometrijski sklad i uređenost muzičkih i likovnih struktura kao jedno od glavnih načela harmonije. Primenjujući ideje geštalt psihologije, koja je u bliskoj vezi sa osnovama muzičke kompozicije, svoje likovne kompozicije sagledava kao dijagrame sila. Svetlost, zvuk, forma – sve su to energije koje možemo poimati kao grafičko registrovanje različitih vrsta sila koje se u Aleksandrovom radu ispoljavaju između ekspresije i sračunatih apstraktnih formi.

Milan Bulatović u seriji „Energetska piramida“ bavi se ne samo arhitektonskim objektima, već i mističnim, simboličnim implikacijama koje sa za njih vezuju. Svoje piramide sagledava kao energetske objekte impozatnog oblika i misterioznog načina gradnje za koje se vezuju brojne spekulacije koje govore o akumuliranju, transformaciji i prenošenju energije. Fabrika trouglova je serija grafičkih otisaka proistekla iz slike i crteža Energetske piramide. Reč je o narativu koji preispituje prethodni rad. Digitalne grafike, kao zaseban segment Milanovog rada, mogu se metaforički predstaviti kao strukture nastale implozijom i eksplozijom površina, linija i tačaka dobijenih specifičnim postupkom obrade vizuelnog materijala.

Možemo reći da su ovi radovi predstavljeni kao skup sistema izražavanja dva autora čija su se istraživanja susrela na polju sveobuhvatajućeg fenomene energije, sagledavajući ga u složenosti njene funkcije i smisla.

Slika

Informacije o programu:

Milan Bulatović

Fakultet likovnih umetnosti, Odsek slikarstvo, Beograd, od 2007. do 2012.

Diplomirao osnovne studije slikarstva u klasi prof. Velizara Krstića.

Diplomirao na master studijama slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milete Prodanovića 2014. godine.                                                                                                    Trenutno na doktorskim umetničkim studijama grafike na Fakultetu likovnih umetnosti

Bavi se slikarstvom, grafikom, digitalnom grafikom i crtežom. Svoj rad je do sada izlagao na pet samostalnih i više kolektivnih izložbi. Učestvovao je na nekoliko kreativnih radionica i likovnih kolonija, a njegovi radovi mogu se naći i u javnom prostoru.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Aleksandar Lazar

2010 – 2013. osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, u klasi Dragana Momirova 

2013 – 2015.  master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, u klasi Dragana Momirova 

2015.  upisao doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih  umetnosti u Beogradu, odsek grafika.

Aleksandrov umetnički rad se zasniva na istraživanju fenomena sinestezije, odnosno pojave stapanja čula, gde se stimulisanjem jednog automatski proizvodi opažaj u drugom čulu. Baveći se uporedo likovnim i muzičkim jezikom istražuje strukturalne paralele između muzike i vizuelnih medija, kao i njihovo povezivanje i generisanje. Izražajna sredstva u projektima su crtež, grafika, animirano i film, muzika.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

2600 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.