Izložbe - Trnoružičnjak, Cvetna bašta, Iza beline

Selma Đulizarević Karanović, Danijela Mladenović, Gordana Čekić

Otvaranje izložbe 22. 3. u 19h

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Selma Đulizarević Karanović, TRNORUŽIČNJAK

 

Izložba „Trnoružičnjak”  Selme Đulizarević Karanović može se percipirati kao segment koji se nadovezuje na njen dosadašnji umetnički narativ, i kao jedan otvoren koncept  koji se gradi oko motiva korseta, cveća, bašte, intimnih aksesoara i portreta. Ovoga puta umetnica se predstavlja crtežima i kolažiranim radovima, rađenim u tehnici akvarela, u kojima preovladavaju floralne površine uz aplicirane detalje preuzete sa odevnih predmeta. 

Ispunjeni u celosti, otkrivajući tek ponegde belinu papira, oni imaju kvalitet ornamenta koji je u istoriji umetnosti uglavnom bio prisutan kao dekorativni ili simbolički element u službi likovnih predstava ili religioznih i kultnih predmeta, dok je u ovom slučaju samostalan, oslobođen svih obavezujućih značenja.

Slično je i sa prirodom i floralnom simbolikom koja je od umetnosti antike i srednjeg veka skoncentrisana na biblijski i religiozni kontekst, dok se u novom veku priroda pojavljuje u pozadini, kao sekundarni motiv kojim se dopunjuje mizanscen. Sa devetnaestim vekom i pojavom modernih slikara, izmenjen je i slikarski decorum u  kome je priroda mogla biti samodovoljan motiv, kako se pojavljuje i u likovnom iskazu Selme Đulizarević Karanović.

Floralni motivi prisutni u apstrahovanom obliku, u njenom stvaralaštvu inspirisani su ćilimima, narodnim vezom i odećom koji nose poseban koloristički kvalitet. Istovremeno, inicijalna tačka i okidač oko koga autorka gradi svoju ikonografiju jeste i art nouveau, u kome je kao i u radu ove umetnice floralna ornamentika ravnopravno prisutna u slikarstvu i predmetima primenjene umetnosti. Najpre korišćeni za građenje prostornog ambijenta u koje je umetnica smeštala pojedinačne ili grupne portrete, cvetni motivi su sada dominantan element, podsećajući na horror vacui koji seminuciozno ispunjava gustim tkanjem slike uz veliki broj detalja. Birani prema morfološkom kvalitetu, cvetni motivi deo su njenog prepoznatljivog i autentičnog likovnog izraza. U intertekstualnom polju čitanja umetnosti i umetničkog dela, različiti oblici citatnosti tradicionalnog, preuzeti u obrisima, susreću se i prožimaju sa savremenim kontekstima, gradeći nova značenja u polju autonomne umetničke realnosti. 

Jasmina Novaković, deo predgovora kataloga samostalne izložbe, Moderna galerija,

Gornji Milanovac, 2016.

Selma Đulizarević Karanović je rođena u Sarajevu 1967. godine. Studirala na Odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 1994. godine u klasi profesorke Milice Stevanović. Na istom fakultetu završila poslediplomske studije 1997. godine. Stekla je zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović 2012. godine. Član je ULUS-a od 1995. godine. Samostalno je izlagala u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Belgiji od 1991. godine. Učestvovala je na preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na važnijim grupnim izložbama ULUS-a od 1995. godine. Učestvuje na izložbama kao što su  Međunarodni bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu i  i Internacionalni bijenalni festival portreta (INTERBIFEP) u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Učestvovala na Simpozijumu i radionici u organizaciji OISTAT (International Organisation of Scenographers, Theatre Architects and Technicians), sa članovima CDG (Costume Design Group), u Istambulu 2010. godine, pod nazivom Cultural Exchange Between East and West: Kaftan and Its Influence in Fashion. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Grafičkom odseku.

 

Danijela Mladenović,CVETNA BAŠTA

 

Izložba  predstavlja seriju akvarela i fotografija nastalih 2014. i 2016. godine, na kojima je zastuplјen motiv cveća najčešće organizovanog u formu kruga.

Cveće raznobojno i raskošno, određenim redom smešteno u savršenu, zatvorenu formu najčešće može izazvati asocijaciju na prostore kultivisane prirode, tj. bašte, kontrolisane i negovane,  a od najranijih vremena i idealizovane i sakralizovane od strane čoveka. Pored asocijacije na rajsku baštu i večnosti vrline koju ona predstavlja, cveće i bilje, prikazano na slikama,  uobičajeno je tumačiti kao simbol lepote života, radosti i nade,  jer se u prirodnom ciklusu pojavljuje sa bujanjem prirode i dolaskom proleća. Motivi na akvarelima upravo sugerišu na lepotu prirode, života, mladosti,  kao i težnju duha da dokuči lepotu i blagostanje idealnih, zaštićenih mesta. Fotografije prikazuju isti motiv,  ali sada formiran pomoću prirodnog ubranog cveća. Na njima sam ispratila promene koje nastaju tokom jednog dana na cveću odvojenom od izvora života. Protokom vremena ono vene, propada, a fotografije beleže tu neumoljivost i prolaznost vremena, a podsećaju nas napropadljivost i krhkost materijalnog sveta. Naslikana lepota cveća i fotografisano propadanje prirodnog bilјa predstavlјaju razmišlјanje o suprotnostima: život i smrt, radost i tuga, duh i materija, idealizovano i nesavršeno, večno i prolazno, nepromenlјivo i propadlјivo.

Mladenović Danijela, rođena u Šapcu 1979. godine, diplomirala je 2005. godine, a doktorirala 2014. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) Univerziteta umetnosti u Beogradu. Redovni je član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Od 2002. godine učestvuje na grupnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj i Austriji, a samostalno izlaže od 2007. godine. Dobitnik je nagrade „Igor Belohlavek” 51. Oktobarskog salona u Šapcu i nagrade za mozaik FLU. 

Samostalne izložbe:

Galerija ULUS, Beograd – Doktorski umetnički projekat, 2013.

Galerija Doma omladine, Beograd, 2010.

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd – Magistarska izložba, 2008. 

Biblioteka, Šabac, 2007.

Kulturni centar, Lazarevac, 2007.

Kulturni centar Studentski grad, Beograd, 2007.

Land art projekat, Beograd, 2007.

 

Kontakt: + 381 64 35 00 270

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Slika

Informacije o programu:

Gordana Čekić, „Iza beline”

 

Belo, voda, reka, talasi, svetlost, prostori, ogledanja, dodiri, misli... Ambijentalnu instalaciju  uključuju slike / okruglog, pravougaonog,oblika, elipse, spirale, trougla, talasa, rađene slojevitim, gustim nanosima uljane, modifikovane bele boje, objekti od parafina i friz radova manjeg formata slikanih, slojevito, otopljenim parafinom i uljanim bojama na medijapanu, lepljenjem, staklenih flašica, minijaturnih knjiga, ogledala okruglih, trouglastih, kvadratnih  oblika, lepljenjem zlatnih listića i providne folije oblika svitka, elipse, kruga / tj.oblika kapi kiše u oblaku… Izbor materijala i boje, dominantnost modifikovane bele, providnost materijala, prisustvo ogledala je u skladu sa težnjom da se stvori krhka ambijentalna celina koja je u suprotnosti sa spoljašnjim svetom, okruženjem koje je sve više  i više agresivno. 

Dominantnost modifikovane bele boje remete crveni, žuti, plavi, zeleni, ljubičasti, narandžasti detalji / fleke, tačke, mreže, poput rukotvorina / pojedinih objekata i slika.

Voda je za mene fascinacija kao i sam život. Ona je početak i kraj, ima je svuda, u različitim oblicima,stanjima, promenljiva je, ćudljiva,ima apsolutnu ravninu, bez nje nas nema, ulazi u najmanje pukotine, jača je od stene, prilagođava se, daje dobro a i razorna je, uporna je, sastavni je deo čoveka… Razmišljanje o vodi i svetlosti /treperenje etra/ nevidljive supstance / u vidu bezbrojnih talasa i prelamanje svetlosti / utiču na moje likovno saznanje.

Gordana Čekić

Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine.Magistarske studije završila je 1994. godine na istom fakultetu, na slikarskom odseku.

Izlaže od 1989. godine. Učestvovala je u radu velikog broja kolonija i izlagala na oko 80 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo  i crtež (Nagrada za slikarstvo iz Fonda Riste i Bete Vukanović, Perspektive, izložba meseca septembra Radio „Pingvina”, druga nagrada na Trećem bijenalu akvarela 1997). Stipendista je Republičkog fonda od 1991. do 1993. godine. Sekretarijat za kulturu grada Beograda joj je u 2005. godini otkupio sliku „Ljuljaška”. Od 2002.je učesnik i selektor projekta „Balkan – kulturni prostor bez granica”. Jedan je od autora je prve vizuelne izložbe u okviru 7 međunarodnog Guitar Art festivala. Priredila je 25 samostalnih izložbi.

Član je ULUS-a od 1992. godine. Živi i radi u Beogradu.Bavi se pedagoškim radom.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

2600 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.