SEĆAM SE TEBE - Nataša Janković

Izložba slika

otvaranje: 10. februar

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Motiv mora u Natašinim slikama govori o fasciniranosti umetnice pomenutim motivom. Jasne i žive boje i kompozicija stvaraju od Natašine slike iskustvo onostranog i imaginativnog. Očaravajući prizor mora, kao i obrisi obale, formi pejzaža datih ponekad ornamentalno, oblikovani su širokim segmentima boje. Boja i svetlost su tu da umetnica ostvari maksimalnu izražajnost u stvaranju prostora slike, a utisak koji ostavlja jeste jednostavnost prizora i udaljenost od materijalne stvarnosti. Upravo te karakteristike daju Natašinoj slici nagoveštaj tajne i romanse, i neku atmosferu iščekivanja. Motiv mora za Natašu je, čini se, deo lepote života protkan romantičnom atmosferom, u očekivanju neizrecive ljubavi, koje samo dvoje zaljubljenih, njih dvoje, mogu razumeti. Natašina slika je susret s voljenim bićem, sećanje na voljeno biće. Ona eksperimentiše bojom, igra se njom, i u tome se uočava intenzitet njene percepcije, a u kompozicionim planovima nizom slojevitih traka boje u prostoru slike prelazi u osobenu apstrakciju koja čini autentičan i prepoznatljiv izgled Natašine slike. Čini se da su njene predstave o drugom, o voljenom biću koje je odsutno, a opet prisutno u slici, izmišljene, i da ne moraju biti realne, istinite, a neke se čak možda nisu ni dogodile. Ona gaji nadu, žudi za pronalaženjem ljubavi, otvara se ka nedostižnom, vraća se izgubljenoj celini. Ljubav i pokretačka energija u slici jesu poziv da svi postanemo umetnici, da se nađemo u slici, na iskren i jednostavan način. Možda se tu uočava i seta, nostalgija za nekim boljim vremenima, ali i novi počeci i novi pokušaji. Umetnica zove onoga koga voli a koga ne vidi, ali uvek zna da je tu. Voljeno biće ostavlja otisak u tom neobičnom pejzažu, kao sena koja hoda uz obalu mora. To su umetničini blagi predeli srca, tračak sna, gde duša tiho sniva i pušta školjku s dna da iznedri biser. Nataša prodire i tone u svet svoje slike osećajući da nikad ne može da bude ostavljena, jer u slici je u srcu, a srce je središte života koje stalno traži voljeno biće. Slikarkina duša je nemirna u svemu što je okružuje, u blizinama i daljinama u kojima traži jedinstvo s voljenim. Njene slike bogate koloristički kao da govore o silini njenih osećaja kojima želi da ispuni okolni prostor. Razmenjuje u platnu svoju toplinu i energiju, i s tim se vraća u naručje veličanstva prirode. Katkad nam se čini da to iznova traganje za suštinom, ljubavlju koja je opčinjava, jeste neostvareno. Njene slike su izraz raspoloženja, nijansi, emocija nesigurnih trajanja gde susret dva bića prelazi u slikarkinu svakodnevicu. I kao da je svaka naznaka sreće koju otkriva u slici u stvari potraga za drugim voljenim bićem i spoznaja u kojoj pronalazi sebe.

Branka Milutinović

 

 

Nataša Janković je rođena u Beogradu, 1992. godine. Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2016. godine, u klasi Radomira Kneževića.

 

Izlagala: 

Samostalna izložba u Blok galeriji Paralelni svet, 2020.

Majska izložba grafike 2020, online

Kolektivna izložba Buđenje, u Galeriji Divart, 2020.

Samostalna izložba Trenutak, u Biblioteci grada Beograda, 2019.

Samostalna izložba Trenutak, u SKC-u Novi Beograd, 2019.

Samostalna izložba Trenutak, u Galeriji Stara kapetanija, 2019.

Kolektivna izložba mozaika, u Galeriji RTS-a, 2019.

Kolektivna izložba radova, u Narodnoj banci Srbije, 2019. 

Samostalna izložba Trenutak, u Ustanovi kulture Vuk Stefanović Karadžić, 2018.

Samostalna izložba Aleksandar Pavlić i Nataša Janković – radovi, u Modernoj galeriji Kulturnog centra Lazarevca, 2018. 

Kolektivna izložba Kamen u arhitekturi i umetnosti, u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu, 2018.

Kolektivna izložba Pogledi, u Galeriji 73, 2018.

Kolektivna izložba Harudori, u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu, 2018.

Kolektivna izložba Ja grafičar, u Art galeriji Beti Ford, 2018.

Kolektivna izložba Beskrajnost, u Noćnoj galeriji Petak, 2018.

Kolektivna izložba Kontakt, u Noćnoj galeriji Petak, 2017.

Kolektivna izložba Nulla dies sine linea – Nijedan dan bez poteza četkom, u Art galeriji Gastro bara 20/44, 2017.

Samostalna izložba Koloristički pejzaži, u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković, 2016.

– Na sedmom FESTUM-u u SKC-u u Beogradu, 2016.

– Na grupnoj izložbi Novine od novina, sećanje na Stevu Kneževića, u Galeriji FLU, 2016.

– Na grupnoj izložbi Identitet, u Galeriji FLU u Beogradu, 2016.

– Na grupnoj izložbi Nastajanje i nestajanje grada, u Galeriji FLU u Beogradu, 2015.

– Na 45, 44, 43. i 42. Izložbi crteža i skulptura malog formata studenata FLU u Beogradu, u Domu omladine, 2016, 2015, 2014. i 2013.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program