SLOBODAN TRAJKOVIĆ - Nastajanje - nestajanje

Izložba

Otvaranje: 22. septembar, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Slobodan Trajković je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva 1980. godine. Dobio je jednogodišnju stipendiju Vlade Francuske na Ecole Nationale, Superieure des Beaux Arts u Parizu, dve godine kasnije. Član je Umetničkog društva Lada, Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara).

Samostalno izlaže od 1980. godine. Do sada je priredio 30 samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Pančevo, Čačak, Smederevo, Priština, Ljubljana, Šibenik) i inostranstvu (Pariz, London, Njujork, Venecija, Singapur). Izlagao je na velikom broju tematskih grupnih izložbi i bijenala, u nacionalnim i savremenim muzejima, privatnim galerijama, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Edinburgu, Barseloni, Londonu i Veneciji. Primarno polje njegovog istraživanja jeste instalacija u kojoj ukršta medije: slikarstvo, crtež i skulpturu, fotografiju i video.

Kao gostujući i redovni profesor, predavač predmeta Multimedija i kao mentor na doktorskim studijama na Univerzitetu Union u Beogradu radio je od 2009. godine. Zatim, u La Salle College of Art u Singapuru i na University of East London u Londonu. Istovremeno, svoja istraživanja upotpunjavao je radeći kao kustos i kritičar. Od 2012. godine pisao je i prikaze o izložbama s londonske scene u dnevnim novinama Politika i održavao predavanja o kritičnim područjima u kulturi i umetnosti. Kao profesor na Fakultetu likovnih umetnosti i multimedija organizovao je studentske razmene između londonskog i beogradskog univerziteta, kao i obrazovne simpozijume u Nemačkoj, Srbiji, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji, ukazujući na kritična mišljenja umetnika, teoretičara i delovanje alternativnih medija kojima se oni koriste.

U izdanju Cicera Beograd, 2017. godine, objavio je dva zbornika, na srpskom i engleskom, koja su objedinjena zajedničkim imenom Oličenje tela i Embodiment. Zbornici su sačinjeni od vizuelnih radova, događaja i tekstova nastalih od 2005. do 2015.

Za dostignuća u vizuelnim umetnostima dobio je više nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima su nagrade za slike na Bijenalu mladih u Rijeci 1985. i na Oktobarskom salonu u Beogradu 1986. godine. Zatim, u dva navrata nagrade na Bijenalu jugoslovenske umetnosti u Njujorku i salonima mladih umetnika u Beogradu, Zrenjaninu, Prištini, Šibeniku. Za dostignuća u vizuelnim umetnostima 2002. dobio je Longinu nagradu Univerziteta u Prištini i Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije. Veliki broj njegovih radova nalazi se u stalnim postavkama muzeja za savremenu umetnost i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Živi i radi u Beogradu i Londonu. 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program