KOLEKCIJA DECENIJA - kustosko-umetničko istraživanje

Multimedijalna izložba

Otvaranje: 21. februar, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Umetnici: Siniša Ilić, Nadežda Novičić, Anssi Kasitonni, Karsten Konrad, Olivera Parlić, Dubravka Sekulić, Ljubica – Cuca Sokić, Anika Ström... 

Autori istraživanja: kustos Zorana Ðaković Minniti i umetnik Siniša Ilić, u saradnji s Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcije Kulturnog centra Pančeva

 

Ideja kustosko-umetničkog istraživanja „Kolekcija decenija” je otvorena platforma koja polazi od promišljanja i pozicioniranja kolekcije „Oktobarski salon”, formirane oko jedne od grupnih izložbi na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije. Izložbe otvaraju pitanja kako kolekcija utiče na umetničku scenu u svom okruženju, kako je definiše i kako pokreće dalja umetnička razmišljanja i produkciju radova, kao i kakav je odnos između radova koji se nalaze u kolekciji i onih koji gravitiraju oko iste. Kako kolekcija funkcioniše izmeštena iz svog okruženja? Postoji li i kakav je odnos s drugim kolekcijama?

Kroz markiranje i uspostavljanje različitih odnosa između umetničkih radova, prostora i konteksta, sadržaj postaje „živa” struktura koja nastaje i menja se u odnosu na neposredni društveni kontekst istovremeno čuvajući i dokumentujući deo jednog perioda umetničkih i izlagačkih praksi, za koji je, makar kada je reč o Srbiji, izložba „Oktobarskog salona” imala važnu ulogu.

Tokom 2018. godine deo radova iz kolekcije „Oktobarski salon” dobio je svojstva pokretnih kulturnih dobara.

Realizacija: Kulturni centar Beograda i Kulturni centar Pančeva

 

Siniša Ilić

Kroz različite medije bavi se društvenim fenomenima i mehanizmima, istražujući forme rada, tenzije u društvu, nasilje i nestabilne situacije. Sarađuje s različitim autorima na umetničkim i istraživačkim radovima. Među osnivačima je TkH („Teorija koja hoda”), umetničko-teorijske platforme iz Beograda. Izlagao je u Muzeju savremene umetnosti, Kulturnom centru i na „Oktobarskom salonu” u Beogradu; galerijama „Nova” i „Vladimir Nazor”, u okviru projekta „Janje moje malo” („Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije”) u Zagrebu; Centru „Georges Pompidou”, Kadist Fondaciji u Parizu; „Tejt Modernu”, galerijama „Calvert 22” i „Fordham” u Londonu; Uralskom bijenalu u Jekaterinburgu, „Lofoten festivalu” u Norveškoj; WUK i open space galerijama u Beču.

www.sinisailic.blogspot.com

 

Zorana Ðaković Minniti

Radi u oblasti kulture i umetnosti od kasnih devedesetih godina prošlog veka. Zaposlena je u Kulturnom centru Beograda, gde obavlja poslove koordinacije međunarodne saradnje i uređivanja programa Galerije „Podroom”, u čijem fokusu su pokretne slike i multimedijalne instalacije. Od 2004. godine, kada je „Oktobarski salon” dobio međunarodni karakter, blisko je sarađivala s kustosima Salona i umetnicima koji su na ovim izložbama učestvovali. Članica je međunarodnih kustoskih mreža „Curators’ Network” i IKT. Zajedno sa Sinišom Ilićem radi na kustosko-umetničkom istraživanju o kolekciji „Oktobarskog salona”.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program