Simsa Fünf (Austrija, Češka Republika, Španija)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Štěpán Flagar – saksofon
Florian Sighartner – violina
Carles Muñoz Camarero – violončelo
Heimo Trixner – gitara
Sebastian Simsa – bubnjevi

Austrijski kvintet Simsa Fünf osnovao je početkom 2017. bečki bubnjar Sebastian Simsa, a već naredne godine albumom The Time We Need zasluženo skrenuo pažnju na izrazito eklektičnu muziku koja živi od inspirativnih muzičkih improvizacija svih pet članova sastava. Njihove ploče – ove godine objavili su drugi album, Perpetuum Mobile – zbirke su priča inspirisanih stvarnim događajima iz Simsinog života, a potcrtane i obojene umešno od strane ostalih članova ansambla. U zavisnosti od toga da li je priča inspirisana fotografijom zavejane Brandenburške kapije iz doba Hladnog rata, mosta u ruralnoj Finskoj, katalonskog gradića ili besane noći u Beču, Simsa i njegov orkestar nas jedinstvenom mešavinom folka, klasične muzike, srednjovekovnih zvukova i džeza sofisticirano, skoro kamerno vode kroz „instrumentalnu naraciju”, prisvajajući istovremeno kovanicu „Instrumental Storytelling” kao svoju u opisu onoga što pokušavaju da izlože potencijalnom slušaocu.

Iako članovi benda dolaze iz vrlo različitih muzičkih svetova i mada je zvuk benda zasnovan na njihovim (što individualnim, što kolektivnim) improvizatorskim kvalitetima, nijedan glas niti solo u repertoaru, koji svakako obiluje promenama raspoloženja i stilskih izraza, ne narušava originalni rukopis koji potiče iz liderovog autorskog pera. Drugim rečima – nijedno ja ovde ne stoji iznad jedinstvenog mi petorice muzičara u bilo kom momentu njihovog zajedničkog muziciranja.

Poseban kvalitet muzike koju izvodi Simsa Fünf sastoji se u sposobnosti da spoji zahtevne i ambiciozne muzičke partititure protkane smelom improvizacijom sa dopadljivošću koja će podjednako impresionirati muzičare i one koji su bez velikih pretenzija i teoretskog predznanja došli da jednostavno uživaju u ugođaju. U izuzetno snažnoj, kvalitetnoj i raznovrsnoj ponudi džeza koji nam dolazi iz Austrije i posebno Beča, kvintet Simsa Fünf svojom autentičnošću zaslužuje posebnu pažnju.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program