Ofer Mizrahi Trio (Izrael)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Ofer Mizrahi – gitara, truba, vokal
Leat Sol Sabbah – violončelo
David Michaeli – bubnjevi

U Srbiji smo poslednjih godina bili svedoci snage savremene izraelske džez scene, uživajući u muziciranju oba Avišaja Koena, Šaja Maestra ili Odeda Tzura. I dok navedeni muzičari – mada svoj autentičan izraz duguju upravo umešnom uklapanju folklornih motiva zemlje iz koje potiču – ipak zadržavaju džez izraz i estetiku kao dominantnu, ovogodišnji gost Pančeva koristi džez više kao fini začin u svom autentičnom izrazu. Ofer Mizrahi je zvučni i muzički istraživač čija je muzika odraz u ogledalu njegovog nomadskog životnog puta i težnje ka postizanju iskonske lepote zvuka.

Nakon povratka iz Indije, gde je u Kalkuti od najboljih učio tajne hindustanske klasične muzike, Mizrahi započinje svoju odiseju vođenu željom da produbi opšteprihvaćene žanrovske i instrumentalne granice. Kao deo ove sonične avanture dizajnirao je i napravio sopstveni jedinstveni instrument – dvadesetčetvorožičanu gitaru – modifikovanu verziju tradicionalne indijske slajd gitare, koja mu omogućava široku zvučnu paletu kombinujući akustične sa električnim zvukovima i obogaćujući ih zvučnim pejzažima putem bogatih harmonika i nadtonova.

Zajedno sa članovima svog trija, čelistkinjom Leat Sol Sabah i kontrabasistom Davidom Mihaelijem, Mizrahi kreira multikulturalni muzički dijalog koji kombinuje stilske akcente Kavkaza, Turske, Indije i Balkana sa sofisticiranošću džez harmonije i fraziranja. No u naletu pobrojanih orijentalnih uticaja, ovaj muzičar se ne distancira ni od zapadnjačkih popularnih formi, tako da se njegove ugodne pevačke melodijske linije prepuštaju uticajima nekih među najvećim kantautorima, kao što su Pol Sajmon ili Sting. Nećemo pogrešiti ako kažemo da njegove vokalne kompozicije sadrže čak i ozbiljan hitoidni potencijal. Zvuci Mizrahijeve Whale gitare došli su 2019. godine i do višemilionskog auditorijuma, kada je u okviru takmičenja za Pesmu Evrovizije njegov instrument imao zapaženu rolu u izvođenju revijalne kompozicije izraelskog Idan Raichel Project.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program