Kühn Fu V (Nemačka, Izrael, Argentina, Turska, Velika Britanija)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Christian Kühn – gitara, vokal
Ziv Taubenfeld – bas klarinet
Sofia Salvo – bariton saksofon
Esat Ekincioglu – bas
George Hadow – bubnjevi

Na to da strogo povučene granice u modernoj kreativnoj muzici retko igraju bitnu ulogu ukazaće nam bend KÜHN FU. Okupljeni u Groningenu oko nemačkog gitariste Kristijana Kuna, kvintet se sastoji od muzičara iz Nemačke, Izraela, Argentine, Turske i Velike Britanije. Muzika koju sastav svira je po njima „paranoični prog-pank-džez”, a posledica je, po iskazu njihovog lidera, „postromantičnog džez-rok poremećaja”. Anomaliju koja je većini psihijatara verovatno nepoznata, Kun opisuje na sledeći način: „Ovo romantično je rezultat neutažive čežnje koja je uvek prisutna, ali je trenutno potisnuta pankom koji se na istu nimalo ne obazire”. Gitarista zvuk benda tumači na još jedan zanimljiv način: „Jednostavno zamislite dlakavu pastrmku sa nogama koja se upravo penje na drvo”. Iz ovoga neizbežno sledi zaključak da humor igra veoma bitnu ulogu u muzici ovog sastava, a kvalitetan humor je zaista neophodan u muzičkom konglomeratu najneobičnije vrste koji ovaj multinacionalni sastav forsira. Respektabilni džez vokabular koji svaki od muzičara poseduje intrigantno se ovde inkorporira u kabaretsku burlesku, u kojoj se sreću odjeci ambicioznosti i ekstremnih granica sonične i aranžerske kreativnosti Frenka Zape i Džona Zorna, brutalnosti hevi-metal rifova, poletnosti i optimizma surf-roka, dok gemišt sa bezbedne udaljenosti nadgledaju Šekspir, Monti Pajton i Bertolt Breht.

Relativno stabilnu postavu benda osim kelnskog gitariste Kristijana Kuna čine i izraelski bas-klarinetista i jedna od vodećih ličnosti amsterdamske improv-scene Ziv Taubenfeld, istanbulski basista Esat Ekincioglu, te argentinska bariton-saksofonistkinja Sofi Salvo. Bubnjarskim palicama trenutno barata Britanac Džordž Hedou, ali treba naglasiti da je jedno vreme tu ulogu vršio jedan od naših najkreativnijih bubnjara, Lav Kovač.

Ove godine bend obeležava desetogodišnjicu postojanja, a zaokružiće je, osim nizom koncerata koji su od početka njihov najbolji i omiljeni reprezent, albumom Jazz is Expensive/Live in Saalfelden, snimljenom na prestižnom austrijskom festivalu džeza i improvizovane muzike.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program