Joe Lovano featuring the Marcin Wasilewski Trio - Tour 2022 (SAD, Poljska)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Joe Lovano – saksofoni
Marcin Wasilewski – klavir
Slawomir Kurkiewicz – kontrabas
Michal Miskiewicz – bubnjevi

Dvadeseto jubilarno izdanje Pančevačkog džez festivala 2017. godine obeležio je nastup Džoa Lovana. Pet godina kasnije, za još jedno jubilarno izdanje, jedan od najprepoznatljivijih saksofonista svoje generacije vratiće se u Pančevo ne bi li publici priuštio još jedno nezaboravno muzičko iskustvo.

Lovano se prvi put širokom džez auditorijumu predstavio početkom devedesetih godina prošlog veka nizom odlično prihvaćenih albuma za etiketu Blue Note, a ploča 52nd Street Themes je osvojila i nagradu Gremi za najbolji album velikog ansambla. Od tada pa do danas Lovano se zadržao na prvoj liniji postbapa kao izrazito ekspresivni improvizator, majstor svingovanja čiji fleksibilni baperski stil zadire i u sfere modalne i slobodnije improvizacije. Uporedo svirajući sa ikonama džeza kao što su Henk Džouns i Pol Motijen, pločama je odavao počast svojim idolima Čarliju Parkeru i Džonu Koltrejnu, snimao sa savremenicima kao što je Dejv Daglas, te povremeno udobnost postbapa narušavao izletima u vode avangarde u okviru trija Tapestry.

U Pančevu će američkog saksofonistu pratiti Marcin Wasilewski Trio, čime su obrnuli uloge u odnosu na prošlogodišnji nastup kvarteta u okviru Beogradskog džez festivala, kada se u ulozi lidera nalazio poljski pijanista. Zajedno još od početka devedesetih godina 20. veka, Marcin Wasilewski Trio je pažnju i lovorike stekao unutar ansambla legendarnog trubača Tomaša Stanka pre nego što su i sami krenuli samostalnim, podjednako uspešnim putem (kao veliki Stankov poštovalac, Lovano je bio jedan od inicijatora i uz najeminentnije, mahom američke džezere, učesnik memorijalnog koncerta u čast poljskog trubača održanog ovog septembra). Kvartet je za produkciju ECM 2020. godine izdao slojevitu atmosferičnu ploču Arctic Riff, u koju su Lovano i Vasilevski utkali decenije iskustva, oblikujući muziku koja pokriva širok zvučni spektar između konvencionalnog i potpuno apstraktnog.

Lovanova sposobnost da istovremeno dopuni i proširi osobenu estetiku ovog klavirskog trija – svirajući sa otklonom rezervisane snage koja bi u drugačijem okruženju prosto eksplodirala – funkcionisala je veoma efikasno u postavci gde je u ansamblu svirao tek kao „prateći” muzičar. Ne očekujemo ništa manje izvrsne rezultate u njegovoj ulozi lidera ovog jedinstvenog kvarteta.

 

Ovogodišnju turneju Džoa Lovana i trija Marćina Vasilevskog kofinansiralo je Ministarstvo kulture i Nacionalnog nasleđa Republike Poljske, a koorganizator je Insitut Adam Mickiewicz.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program