Erik Friedlander's "The Throw" with Uri Caine (piano), Mark Helias (bass), Ches Smith (drums) (SAD)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Erik Friedlander – violončelo
Uri Caine – klavir
Mark Helias – kontrabas
Ches Smith – bubnjevi

Dok su u klasičnoj muzici sveprisutni, čelisti su u džezu prava retkost. Jedan od njih je upravo Erik Fridlender, koji je na njujoršku scenu devedesetih godina prošlog veka stupio na velika vrata sarađujući kako sa respektabilnim imenima iz sveta improvizovane i džez muzike kao što su Džon Zorn, Marti Erlih i Dejv Daglas, tako i sa vinovnicima tamošnje alternativne rok scene (The Mountain Goats, Kortni Lav). Svesno se odmakavši od džez tradicije i reputacije retro-bapera uvodeći stil koji je mnogo više od imitiranja visokih registara kontrabasa – uloge koja bi se očekivala od violončela u džezerskom okruženju – Fridlender je uspeo da tokom karijere, koja (između ostalog) obuhvata i više od 20 liderskih albuma, stvori obilje spiritualne i uzbudljive muzike u maniru koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv kao samo njegov.

Fridlenderova muzika definitivno najčešće obitava u prostoru avangarde, ali se atonalnost ne može posmatrati kao dominanta u njegovom izrazu. Štaviše, tonalnost i sonantnost su upravo kvaliteti koji njegovoj muzici omogućavaju iznijansiranost jezika, čime ostvaruje neophodnu interakciju između melodijskih linija, improvizacije i konačno zaokruženog autorskog dela – kompozicije.

Na 25. Pančevačkom džez festivalu Fridlender će promovisati aktuelno izdanje A Queens' Firefly, izdato za njegovu etiketu Skipstone Records. U bendu naziva The Throw su muzičari podjednako impresivne reputacije i urođenog nagona za stvaranje muzike koja odbija bilo kakvu kategorizaciju. I dok je briljantni pijanista Uri Kejn svojom svirkom u ovom projektu verovatno i najuža spona sa tradicionalnim džezom, a osobeni se bubnjar Čes Smit ne libi da razmahano svinguje (ali ni da svirku začini njemu tipičnim kreativnim teksturama), bend dominantne džez uticaje kompromituje uticajima latina, roka, savremene klasike, fanka i istočnjačkih elemenata.

Ako planirate prvi susret s Fridlenderovom muzikom neka to bude ova prilika, jer muzika koju bend The Throw izvodi – bez obzira na to koji kurs u datom momentu zauzima i koliko ponekad prividno radikalnih zahvata podrazumeva – uvek ostaje dopadljiva, pristupačna i zavodljiva.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program