EABS (Poljska)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Marek Pędziwiatr – klavir, sintisajzeri i vokal
Paweł Stachowiak – bas
Jakub Kurek – truba
Olaf Węgier – tenor saksofon
Marcin Rak – bubnjevi

U uslovima oštre cenzure i zatvorenosti prema Zapadu, nije malo čudo činjenica da je počevši još od pedesetih godina prošlog veka Poljska razvila jednu od najautentičnijih i najpotentnijih evropskih džez scena. Ako džezerski nalet pod stegama komunističkog sistema pripišemo vapaju za (ako ništa drugo, barem umetničkom) slobodom na krilima čuvene poljske muzikalnosti, uslove liberalizacije i otvorenosti od devedesetih godina 20. veka mlađi poljski džezeri koriste da aktuelne svetske trendove inkorporiraju u već uobličenu instituciju polski jazz i tako nam ponovo serviraju potpuno autentičan proizvod.

Period od 2010. godine, kada je i projekat EABS započet, predstavio je jedan vid džez renesanse kada je žanr novim estetskim i soničnim identitetom krenuo da privlači mlađu publiku, te se ponovo iz underground pozicije izmestio u mainstream. Ta misija bila je na umu i ovim mladim muzičarima iz Vroclava, koji su u okviru sada već kultnih Electro-Acoustic Beat Sessions održavanih u klubu Puzzle, svoje eklektične muzičke persone pokušali da ujedine u jedinstveni muzički izraz: dekonstruisali su najpre džez standarde, mireći ih sa zahvatima bliskim najaktuelnijim urbanim muzičkim žanrovima.

Sklonost prosečnog poljskog džezera prema veličini legendarnog kompozitora Kšištofa Komede nikad nije bila upitna, tako da je i prvo izdanje benda pod nazivom Repetitions (Letters to Krzysztof Komeda) sadržalo neobične interpretacije manje poznatih Komedinih dela. S vetrom u leđa od strane Džajlsa Pitersona, između ostalih, prvi tiraž vinila rasprodaje se u roku od mesec dana, a bend osim na svim najvećim poljskim festivalima počinje da učestalo nastupa i van granica zemlje. Na prvom autorskom albumu Slavic Spirits sastav u sopstvenim genima traga za čuvenom slovenskom melanholijom i patosom, dok naredni Discipline of Sun Ra slavi prvo prizemljenje legendarnog muzičara u Poljsku 1986. i njegove težnje da svoju beskonačnost otelotvori kroz stvaranje džeza budućnosti. EABS u Pančevo dolaze da promovišu aktuelni album 2061 koji još jednom pokazuje da ono što ih čini jedinstvenim na trenutnoj evropskoj džez sceni nije samo izuzetno baratanje instrumentima, aktuelnost izraza i nedvosmisleni hip-hop koreni, već i naglašen društveno-politički angažman.

 

Program podržan od strane Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program