Daniele Di Bonaventura Band'Uniòn (Italija)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Daniele Di Bonaventura – bandoneon
Marcello Peghin – desetožičana gitara
Felice Del Gaudio – kontrabas
Alfredo Laviano – udaraljke

Osim što je jedan od najpoznatijih evropskih svirača bandoneona (instrument nalik harmonici tipičan za tango orkestre koji je popularizovao argentinski kompozitor Astor Pjacola), Daniele Di Bonaventura jedan je i od najprofilisanijih italijanskih kompozitora i aranžera današnjice. Njegovi kvaliteti i autentičnost i na sviračkom i autorskom planu momentalno postaju čujni bez obzira na to da li ga srećemo u duu sa trubačem Paolom Fresuom, sa ansamblom Mistico Mediterraneo i korzikarskim horom Chor A Filett, u ambicioznom filharmonijskom okruženju ili u projektu Band'Uniòn, s kojim ovom prilikom dolazi u Pančevo.

Već u osmoj godini počinje sa ozbiljnim izučavanjem klavira. I pored završenog muzičkog konzervatorijuma i diplome iz oblasti klasične kompozicije, Bonaventura se ubrzo više zainteresovao za improvizovanu, džez i folklornu muziku; to je bio i momenat kada je prigrlio bandoneon kao svoj primarni instrument, bez obzira na to što se od klavira nikad nije u potpunosti distancirao. Na svom debitantskom izdanju Bandoneon & Bandoneon iz 2000. godine intrigantno je suprotstavio zvuk ova dva instrumenta.

Band'Uniòn, koji su pandemijske okolnosti sprečile da nastupi na 23. izdanju Pančevačkog džez festivala, čine četiri bliska prijatelja koji u ovoj postavci sviraju sedamnaest godina. Dva su distinktivna glasa koja na poseban način vode u biti emotivnu i elegičnu, ali na momente i nemirnu, te energičnu muzičku priču – Bonaventurinom uvek maštovitom bandoneonu parira, naime, izuzetna raskoš zvuka desetožičane gitare Marsela Pegina, koja istovremeno harmonski i melodijski lebdi iznad suptilne ritam sekcije ansambla. Najupečatljivije izdanje bend je objavio 2019. godine, kada su na albumu Garofani Rossi u maniru folklore imaginaire ubedljivo tretirali neke od najčuvenijih pesama otpora i revolucije.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program