Aleksandra Bijelić (Alex B and the Fergusons) (Srbija)

25. Pančevački jazz festival

4 – 6. 11. 2022.

Aleksandra Bijelić – vokal
Milan Pavković – kontrabas
Petar Radmilović – bubnjevi
Ivan Aleksijević – klavir
Kristijan Mlačak – tenor saks
Nemanja Banović – truba

Gosti: Merry Gospel Choir

Rođena u Beogradu, Aleksandra Bijelić je klasično muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi „Mokranjac”, na klavirskom odseku, a paralelno je pohađala i odsek za džez pevanje u muzičkoj školi „Stanković”. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za opštu muzičku pedagogiju, nakon čega je završila master studije na Katedri za džez i popularnu muziku. Od tada je u regionalnoj i evropskoj džez sceni prepoznajemo kao jedan od vodećih glasova iz Srbije, bilo da se radi o klasičnom džez pevanju u čijim okvirima se posebno ističe izuzetnom tehnikom i osećajem za improvizaciju, saradnji sa zvezdama pop i rok scene u ulozi pratećeg vokala ili, pak, primenjenim radom na reklamama, filmu, dečjim programima ili sinhronizaciji crtanih filmova (Princeze sirene, Lenji grad, Vipo i drugi). Od 2013. godine se aktivno i sa velikim uspehom bavi vokalnom pedagogijom.

Osim saradnje sa Big bendom RTS-a i Beogradskim diksilend orkestrom, sa kojim ima objavljen album Sav taj džez, muzička je javnost najviše vezuje za kvintet Alex B and the Fergusons sa kojim više od decenije uspešno nastupa u klubovima i na festivalima. Sa ovim bendom je 2013. godine objavila zbirku obrada pop i džez klasika pod nazivom A Basement Session. U saradnji sa pijanistom i dirigentom Filipom Bulatovićem (MAPOKEYS) objavila je tri singla – Love and trust (2015), You (2017) i Right or wrong (2022).

Ako standardnoj postavci kvinteta Alex B and the Fergusons dodamo i beogradskog trubača Nemanju Banovića, dobićemo bend koji će nastupiti na 25. Pančevačkom džez festivalu, u okviru koga će premijerno predstaviti album NEKA DRUGA, podržanog od Fonda za kulturna davanja Sokoja, u izdanju SEKVOJA records.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program