Paolo Fresu

Kada govorimo o džezu kao muzici i načinu života, jedan od najpopularnijih motiva je onaj o muzici za sitne noćne sate, koju najčešće vezujemo za prigušene zvuke trube Milesa Davisa ili Cheta Bakera. Delikatni baladerski džez s lakoćom možemo da zamislimo u zadimljenom noćnom klubu pred fajront ili kao prigušenu muziku s radija dok zaneseno čitamo zanimljivu knjigu, patimo za izgubljenim ljubavima i maštamo o simpatijama, kontempliramo o smislu života, ili jednostavno odmaramo u miru i sigurnosti vlastite sobe ili doma, daleko od gradske vreve i stresa. Džez trubači iz starih vremena naši su prijatelji, saputnici i sapatnici u proživljavanju najtananijih emotivnih stanja.

Dok je Miles Davis svoju karijeru preokrenuo u pravcu fjužna i otvorenog flerta sa svim mogućim trendovima pop muzike i kulture, Chet Baker je sve do svoje tragične smrti ostao prepoznatljiv po džez baladama, te je stekao kultni status u Evropi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Negde u to vreme, jedan mladi trubač pravio je svoje prve muzičke korake na rodnoj Sardiniji, svirajući u lokalnim bendovima. „Moj svet se promenio kada mi je kolega iz benda dao kasetu sa snimkom Milesa Davisa, na kojoj se nalazi pesma ‘Autumn Leaves’. Znao sam da želim da sviram na taj način. A onda sam čuo Cheta Bakera”, opisao je svoje početke u džezu tadašnji mladić, a današnja ikona italijanskog džeza – Paolo Fresu.

Muzički put ovog trubača u dobroj meri obeležila su poređenja s dve legende američkog i svetskog džeza. Paolo Fresu nije samo muzički reinkarnirao najbolje momente njihovog sviračkog stila već je tokom više od tri decenije karijere plenio i scenskom harizmom, stilom, delikatnom pojavnošću kakvu je istorija džeza zabeležila upravo kod Cheta Bakera. Fresu je bio i ostao otelotvorenje emotivne i duhovne sofisticiranosti kakvu volimo da vezujemo za džez. Italijanski trubač je i uspešno nadogradio svoj stil, zahvatajući muzičko nasleđe Mediterana, te je u svom delu povezao najfinije tradicije s obe strane Atlantika.

Još pre dvadeset godina, Fresu je objavio album Shades of Chet zajedno s najvećim italijanskim džez muzičarem Enricom Ravom. Bilo je pitanje trenutka kada će se ovaj muzičar ponovo vratiti jednom od svojih veličanstvenih uzora, što se konačno i desilo 2018. na albumu Tempo di Chet. Ovde Fresu kombinuje neke od najpoznatijih Bakerovih kompozicija s originalnim autorskim pesmama, vraćajući nas u zvučni svet pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Barem na jedno veče, ne moramo samo da zamišljamo kako je izgledala njujorška džez scena tog doba i maštamo o nekom romantičnijem, uzbudljivijem vremenu. Možemo jednostavno da odemo na koncert Paola Fresua i prepustimo se magiji.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program