Mark Guiliana

Prošlo je više od dve decenije otkako su prvi džez avanturisti započeli koketiranje s elektronikom. Bio je to prirodan sled za žanr koji se kasnih šezdesetih bespovratno otvorio za rokenrol, a potom i za sve ostale muzičke stilove iz bogatog i sve inovativnijeg korpusa popularne muzike. U isto vreme menjala se kako sama tehnologija, tako i pristup kombinovanju tradicionalnih i elektronskih instrumenata i zvukova; muzičari iz oba sveta davali su svoj originalni doprinos nekada grubom hibridnom stilu, a danas muzici koja komunicira s publikom bez tuđih ili samonametnutih granica.

U tom i takvom svetu modernog džeza, bubnjar Mark Guiliana je savršen primer slobodnog, kreativnog muzičara 21. veka. Stasao na grandž bendovima kao što su Nirvana, Soundgarden ili Pearl Jam, sa školovanjem i treningom u domenu klasičnog džeza, te interesovanjima za modernu i eksperimentalnu elektroniku u odraslom dobu, danas se hrabro i bez otklona bavi onim što mu najviše prija u datom trenutku. Za njegovo delo značajne su i saradnje s velikanima srednje generacije džeza poput kontrabasiste Avishaia Cohena ili pijaniste Brada Mehldaua, dok je u svetu pop muzike najzapaženije bilo njegovo učešće u oproštajnom albumu Davida Bowieja Blackstar. No, Guiliana je danas, na pragu svoje četrdesete godine, pre svega raznovrstan i kreativan kompozitor i bendlider.

Svoje projekte pod etiketom BEAT MUSIC, na kojima koketira s elektronikom, Guiliana objavljuje već godinama paralelno s radom na polju akustičnog džeza. No, koliko god da su ta dva muzička puta na prvu loptu različita, oba u konačnom zbiru pronalaze ishodište u improvizaciji kao fundamentalnoj, istorijskoj okosnici džez izraza. Dok akustični projekti, po prirodi stvari, u prvi plan stavljaju istaknutog instrumentalistu, Beat Music se oslanja na gruv, ritam i specifičan zvuk ritam mašine Roland 808, a improvizacija izvire iz suptilne interakcije i osobenosti muzičara, te finesa u teksturi zvuka.

Muzika Guilianinog benda je precizna i snažna poput udarca čekića, a da pritom ne evocira tehno senzibilitet devedesetih godina prošlog veka. Američkom bubnjaru i kompozitoru bliskiji je diskurs osamdesetih, istaknut prepoznatljivim šmekom sintova i starih ritam mašina, no uspešno inkorporiran u stil uzavrelog njujorškog džeza 21. veka. Guilianina muzika je i retro-futuristička i savremena, plesno svedena i džezerski razmahana, ali nadasve suptilna i promišljena, kao plod hrabre vizije autora pred kojim se ne naziru granice.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program