Cross Currents Trio

Za one najveće džez muzičare, žive legende žanra i prekaljene asove sa stotinama albuma i koncerata iza sebe, verujemo da će odsvirati nešto fantastično i neponovljivo u koju god situaciju da ih stavite. To može biti slučajni susret s lokalnim i neafirmisanim muzičarima na džem sešnu. Neki drugi put desiće se susret dvoje umetnika koji do tada nisu nastupali zajedno. Ili onih u kojima je sama instrumentalna postavka možda neočekivana, uzevši u obzir predistoriju njihovog bavljenja muzikom. Ponekad je to susret takozvanih all star postava u kojima su svi do jednog – ili jedne – megazvezde džeza, pa nas zaseni već i sam spisak imena koje ćemo gledati i slušati. U svim ovim slučajevima, zajednička je neverovatna lakoća s kojom se rađa magija improvizacije, onaj efekat neočekivanog, iznenađujućeg i slobodarski razigranog. Efekat neverice i uzbuđenja dok prisustvujemo stvaranju kompleksne i virtuozne, emotivne i srčane muzike, kakvu dotad nismo čuli.

Trio u kome sviraju basista Dave Holland, saksofonista Chris Potter i tablista Zakir Hussain takva je postava iz snova, u kojoj se susreću ono najbolje iz istorije džeza i indijske muzike. Nabrajanje njihovih nagrada, saradnji s drugim legendama džeza, te diskografskih i koncertnih dostignuća, bio bi poduhvat koji iziskuje zasebnu publikaciju. Od kasnih šezdesetih do danas, Holland, Hussain i nešto mlađi Potter pojavili su se – u svojstvu lidera ili gostujućih muzičara – na stotinama albuma i zbirno su sakupili preko stotinu godina kontinuiranog i uspešnog postojanja na svetskoj džez sceni. Ovim superstarovima nisu potrebna druga referentna imena koja bi im podigla ugled; oni su ti koji svojom zvučnošću daju značaj karijerama drugih džez muzičara, koji će možda jednog dana doseći njihov zvezdani status.

Cross Currents Trio je postava novijeg datuma, ali ne i bez uporišta u prethodnim saradnjama ovih muzičara, ili istorijskom kontekstu njihovog muzičkog stila. Holland i Potter su stari znanci iz prethodnih zajedničkih postava, što se i te kako oseća u njihovom intuitivnom razumevanju na bini i improvizacijama koje zvuče poput najlepših raspisanih kompozicija. S druge strane, Hussain je ugled u svetu džeza još sedamdesetih stekao kroz saradnju sa gitaristom Johnom McLaughlinom u legendarnoj grupi Shakti, pionirima na polju susreta američkog džeza i indijske tradicionalne muzike. Njihova prethodna iskustva su garant kvaliteta. Svežina i umetnička radoznalost s kojom su započeli zajednički kreativni put, stavljajući avanturu stvaranja nove muzike ispred igranja na sigurno, garant su da će publika doživeti koncertno iskustvo za pamćenje.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program