Schime Trio & Enrico Zanisi

Uspon džez scene u Srbiji u poslednjih desetak godina najpre su predvodili bendovi i muzičari koji u ovaj žanr nisu došli sa džez akademija, već „sa strane”, kao što su „Eyot”, „Majamisty Trio”, „Fish in Oil”, te kompozitor Silard Mezei sa svojim mnogobrojnim postavama. Oni su s velikim uspehom širili granice žanra, dok se dugi niz godina čekalo da neko utemelji i samo jezgro domaće scene, koje bi po prirodi stvari trebalo da čine školovani džez muzičari, okrenuti komponovanju i izvođenju savremene autorske muzike.

Ubrzo se steklo nekoliko bitnih preduslova za takav razvoj događaja, najpre kroz pokretanje sada usahlog džez kluba „Čekaonica” u zgradi BIGZ-a, a potom i otvaranjem odseka za džez i popularnu muziku na FMU u Beogradu. Mladi muzičari dobili su priliku i da izvode svoju autorsku muziku i da se školuju u zemlji, te su ubrzo u fokus javnosti dospeli mladići i devojke sa svežim, kreativnim idejama i sviračkim potencijalom.

Prvo je to bio „Qzama Quartet”, čiji je rad otežan odlaskom pijaniste Filipa Bulatovića i basiste Petra Krstajića u inostranstvo. Dvojica preostalih članova, saksofonista Luka Ignjatović i bubnjar Peđa Milutinović, nisu sedeli skrštenih ruku, već su oformili novu grupu s basistom Borisom Šainovićem i nazvali je „Schime Trio”. Vrlo brzo je stigao i album prvenac „Do You Really Wanna Play?”, objavljen za džez ediciju izdavača „Metropolis Records”.

„Schime Trio” je pravi moderan mejnstrim džez bend današnjice, kakav smo dugo čekali da se pojavi u Srbiji. Sve što se od ovakvih postava očekuje je tu – nadahnuti saksofonista u prednjoj liniji benda, zanimljive kompozicije, prava razmera hard-bap tradicije, te moderni ritmovi i ukrasi ritam sekcije. Konačno, trio je otvoren za proširenja, pa ih sada redovno gledamo u formacijama sa sufiksom „+1” ili „+2”, gde su najčešći dopunski članovi bili pijanista Sava Miletić i mladi saksofonista Rastko Obradović.

Na koncertu u Pančevu pridružiće im se italijanski pijanista Enriko Zanisi, pripadnik mlađe generacije modernog italijanskog džeza, kao sasvim prirodan izbor i ekskluzivno osveženje za ovu festivalsku priliku.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program