Rudresh Mahanthappa Indo-Pak

Sedamdesetih godina prošlog veka legendarni fjužn gitarista Džon Meklaflin zainteresovao se za muziku Indije, te je kroz rad sa grupom „Shakti” predstavio svoju viziju džeza s elementima „svetske muzike”, i obrnuto. Ovaj hvale vredan napor je sve do kasnih devedesetih i ranih dvehiljaditih najuspešnije predstavljao mogućnosti indo-džeza kao specifičnog, raritetnog mikrožanra na džez sceni. Onda su stigle dvehiljadite, a s njima i dvojica talentovanih indoameričkih muzičara koji će ostaviti dubok trag u savremenom džezu: pijanista Vidžej Ajer i saksofonista Rudreš Mahantapa.

I momentalno, indijska muzika je postala hit među ljubiteljima modernih strujanja na američkoj sceni, a dvojica pomenutih muzičara zahvalno su zasipali publiku novim albumima na kojima su gostovali jedan drugom, te sarađivali s najvrelijim imenima njujorškog džeza. Ponekad bi uticaj zemlje predaka prevagnuo. Drugde bi bio suptilno provučen u kroz inovativne modernističke koncepte na polju ritma ili harmonije. U svakom od tih slučajeva, originalnost je bila zagarantovana, te bogato nagrađena kroz niz „Daunbitovih” priznanja u odgovarajućim kategorijama za muzičare godine.

Rudreš Mahantapa se karnatskom muzikom, karakterističnom za južnu Indiju, bavio u nizu svojih projekata. Sve je počelo susretom s indijskim saksofonistom Kadrijem Gopalnatom, koji ga je inspirisao da se pozabavi odnosom zapadnjačke muzike i tradicije zemlje porekla. I zaista, bilo je i te kako zanimljivo videti i čuti kako Mahantapa, nesumnjivi virtuoz baperskog kova, uspeva da spoji fascinaciju Čarlijem Parkerom ili Džonom Koltrejnom s muzikom za koju – na prvi pogled – ne biste pomislili da ima previše sličnosti. Ali to ovom kreativnom saksofonisti, kompozitoru i aranžeru nije predstavljalo nikakav problem.

Njegov trio „Indo-Pak Coalition” predstavlja ga u saradnji s Rezom Abasijem na gitari, kao i bubnjarem Denom Vajsom, u originalnoj fuziji modernog džeza, bapa i karnatske muzike. Ova postava, aktivna već desetak godina, proživela je i vlastitu evoluciju od debi albuma „Apti” do prošlogodišnjeg „Agrima”, na kome proširuje zvučnu paletu kako gitarskim efektima, tako i elektronikom, te širom zvučnom paletom Vajsovih bubnjeva i perkusija. No ne treba sumnjati – radi se o virtuoznim džezerima koji u svojoj modernosti ne zaboravljaju ni fundamentalne, univerzalne vrednosti žanra.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program