Ralph Towner

Karijera gitariste Ralfa Taunera neraskidivo je vezana za dva ne nužno suprotstavljena smera njegovog umetničkog delovanja. Istorija džeza ga pamti kao jednog od osnivača grupe „Oregon”, poznate po kombinovanju evropske klasike, američkih džez harmonija i etno muzike, a i te kako poznate i pančevačkog publici koja ih je gledala na svom džez festivalu 2015. godine. Njihov izraz je mnogo godina kasnije bio etiketiran kao popularni world music, dok je sedamdesetih bio revolucionaran, pionirski poduhvat u ovako organskom mešanju različitih žanrova.

Druga linija Taunerove umetničke persone smešta ga u samo središte istorije izdavačke kuće ECM iz Minhena, i njenog radikalnog zaokreta u shvatanju moguće sadašnjosti i budućnosti džeza. Sedamdesetih godina, dok su carevali džez-rok virtuozi s jedne, i radikalni fri džezeri s druge strane, osnivač i producent ove kuće Manfred Ajher polako je uvodio na scenu niz intimističkih, liričnih, atmosferičnih autora i njihovih albuma, gde su emocija i odnos tišine i zvuka pobedili dokazivanje tehničke superiornosti i kompleksnosti.

U takvom odnosu snaga, Ralf Tauner je bio viđen za perjanicu ove etikete. Akustični gitarista koji se podjednako dobro snalazi i u klasici i u džez idiomu, ali nikada dogmatski vezan za bilo koji od ovih pravaca, okrenut solo albumima ili malim formacijama, po potrebi i pitak i eksperimentalan, savršeno je manifestovao ovu „paralelnu dimenziju” muzike sedamdesetih godina prošlog veka. U maniru pouzdanog partnera, ostao je veran izdavaču s kojim je doživeo dane najveće popularnosti, i 45 godina kasnije.

Baš kao što je Oregon svojevremeno anticipirao svetske trendove u tretmanu etno muzike, tako je i Tauner dočekao da njegove solo i duo formacije budu valorizovane na odgovarajući način, te u neku ruku nađu mesto i u glavnoj struji umetničke muzike, neomeđene žanrovskim stegama. Premda već u znatnim veteranskim godinama, ovaj gitarista je i dalje u odličnoj sviračkoj, aranžerskoj i kompozitorskoj formi. Neumorno izdaje nove albume u formatima kojima je tiho i nenametljivo pokorio muzički svet, i ostavio neizbrisiv trag u srcima ljubitelja akustične gitare.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program