Petrella, Mirra & Rabbia

Nemirni duh evropskog džeza. Virtuozni trombonista. Fjužn avanturista za 21. vek. Poštovalac tradicije, ali i ljubitelj elektronike, savremenog izraza, avangarde. Sve je to Đanluka Petrela, danas jedan od najznačajnijih muzičara bogate italijanske džez scene.

Kao i nekolicina njegovih najtalentovanijih zemljaka, „stažirao” je kod legendarnog trubača Enrika Rave, još jednog muzičara koji je prethodnih godina posetio džez festival u Pančevu. U referentnom magazinu „Daunbit” dvaput je proglašavan za najveću mladu zvezdu u usponu na svom instrumentu. Konačno, u poslednjih nekoliko godina, Đanluka Petrela započinje vrtoglav kreativni uspon u svojstvu predvodnika nekoliko vlastitih bendova, ali i duo kombinacija u kojima izaziva konvencije ovog džez formata.

U svojoj 43. godini i dalje je dovoljno „mladić” da s neverovatnom energijom i iskrenom dečačkom radošću odsvira svaki svoj solo. Nestrpljivo i s uzbuđenjem, napeto ali i razigrano, Petrela koncertima pristupa kao onome što je najvažnije u njegovom životu muzičara: interakciji s publikom, s kolegama iz benda, neizvesnosti svakog sledećeg trenutka u improvizaciji. Ovaj trombonista hrli u nepoznato sa znatiželjom i bez straha. S druge strane, upravo ove zrele godine donose mu preko potrebnu dozu promišljenosti u stvaranju koherentnog i originalnog izraza od raznorodnih uticaja, bilo da se radi o fjužnu sedamdesetih, elektronici u savremenom džezu, Sun Ra eskapadama ili istraživanjima duo interakcija s pijanistom Đovanijem Gvidijem.

Saradnja s vibrafonistom Paskvaleom Mirom novi je u nizu Petrelinih projekata okrenutih kako intimnoj interakciji, tako i razigranoj improvizaciji, u malim formatima i atipičnim instrumentalnim postavkama. Njegov aktuelni saborac naročito je naklonjen svetskim vedetama slobodnije struje džeza, pa je tako sarađivao sa sveprisutnim bubnjarom i perkusionistom Hamidom Drejkom, najnagrađivanijom flautistkinjom u džezu Nikol Mičel, francuskim veteranom Mišelom Portalom i mnogima drugima. Njima će se u Pančevu pridružiti i iskusni bubnjar Mikele Rabia, u „bonus” formaciji koja nastupa zajedno kao vanredna atrakcija, samo po specijalnom pozivu.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program