Kristóf Bacsó Triad

Mađarski saksofonista i kompozitor Krištof Bačo paradigmatski je primer uspešnog, modernog, evropskog džez muzičara. Školovan na Franc List muzičkoj akademiji u svojoj zemlji, obrazovanja nadograđenog u Parizu i potom na čuvenom Berkliju u SAD, već tokom godina formiranja odsvirao je pregršt turneja i koncerata širom Evrope, Amerike i Japana. Okušao se u raznim stilovima džeza, od pravovernog bapa do etno i fank uticaja, sve do upliva eksperimentalnog zvuka. Diskografski veoma aktivan skoro dve decenije, poslednjih godina je naročito aktuelan s postavom „Triad”.

Kako i samo ime kaže, radi se o trio postavi koju čine njegovi stari saradnici – pijanista/klavijaturista Arpad Cumo i bubnjar Marton Juhas. Da se radi o ozbiljnom projektu u svakom pogledu, dokazuje i činjenica da je na njihovom prošlogodišnjem albumu „Pannon Blue” gostovao ni manje ni više nego čuveni gitarista Lionel Lueke. Stilski i svirački zaokruženo izdanje, objavljeno za „BMC Records”, zasluženo je izvojevalo nagradu za najbolji mađarski džez album u 2017. godini. Bačovi planovi tu ne prestaju, jer je već u najavi i sledeći album na kome će rolu gitariste zauzeti još jedan renomirani gost, ovoga puta Gilad Hekselman.

Premda od muzičara iz centralne ili istočne Evrope često očekujemo barem trunku etnoegzotike, Bačo – barem u ovoj postavi – zvuči kao da je oduvek živeo s druge strane Atlantskog okeana. U njegovom sviranju reflektuju se stilovi raznih neobaperskih saksofonista današnjice – od Džošue Redmana do Krisa Potera. I na aranžerskom planu priziva asocijacije na moderno-kreativni zvuk njujorške glavne struje, u kome prepliće harmonski intrigantne teme, virtuozne solo deonice i dinamične ritmove. Navikli smo kako na mađarske ansamble s world music uplivima, tako i na ozbiljne protagoniste evropske fri džez scene iz ove zemlje, no uz „Triad” dobijamo zaokruženu sliku o sredini s vitalnom džezerskom krvnom slikom, te sastav spreman da podari Pančevu koncert za pamćenje.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program