Cecile McLorin Salvant

Džez je dobio novu vokalnu divu! Kada se Sesil Meklorin Salvant pojavila na sceni, bilo je to poput uragana. Kao što je Gregori Porter svojim baršunastim baritonom u tren oka počistio konkurenciju i zauzeo vodeće mesto u svetu muških džez vokala, slično je uradila i Sesil među svojim koleginicama. Od samih početaka profesionalne karijere bila je predodređena za uspeh: prvo mesto na prestižnom Thelonious Monk Jazz Competition u svojoj konkurenciji, albumi za čuvenog izdavača „Mack Avenue”, priznanja magazina „Daunbit”, nagrade „Gremi”… sve se ređalo kao na traci u životu i karijeri ove 29-godišnje devojke.

Tajna njenog uspeha nije bila u revolucionarnim aranžmanima ili radikalnim, savremenim vokalnim tehnikama. Naprotiv. Sesil Meklorin Salvant je – još jednom poput Portera – osvojila publiku upravo time što je povratila dostojanstvo i svežinu izvornoj tradiciji vokalnog džeza. Ako volite Bili Holidej, Elu Ficdžerald ili Saru Von, zvučaće vam zapanjujuće s kojim samopouzdanjem i uverljivošću mlada Sesil uleće na „njihov teren”. I ne samo to – njena scenska harizma, stajling, smisao za dramaturgiju nastupa, virtuoznost u službi muzike i pričanja priče, čine je jednim od najatraktivnijih koncertnih izvođača našeg doba.

Da koncert u Pančevu bude još ekskluzivniji nego što smo očekivali, pobrinuće se jedan od najdugovečnijih aktivnih big bendova u džezu – „The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra”. Ovaj sastav su davne 1986. oformili Džon Klejton, Džef Hamilton i Džef Klejton, te ga u različitim personalnim sastavima održali sve do danas. U klasičnoj instrumentalnoj formaciji karakterističnoj za velike džez orkestre, sastavljenoj od 19 članova, spadaju u red grupa kakve ne idu često na velike i logistički komplikovane turneje po Evropi, a kamoli na mala tržišta poput onih na Balkanu.

U spoju mladosti i iskustva, intimističke scenske persone Sesil Meklorin Salvant i aranžerske raskoši velikog džez orkestra, možemo očekivati koncertno iskustvo kakvo se retko viđa. Prava je čast što će se Pančevo upisati na mapu ove turneje i učestvovati u sasvim osobenom trenutku u istoriji svetskog vokalnog džeza.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program