Joe Lovano

Savremena džez kritika i publika ne praštaju monotoniju i „igranje na iskustvo“. Istorija džeza prepuna je muzičara koji su u jednoj dekadi bili aktuelni, da bi kasnije dospeli na marginu interesovanja, samo zato što nisu hteli da se menjaju i unapređuju vlastiti stil. Ovo ne važi samo za radikalne prevratnike, konceptualiste, ili muzičare koji sprovode stilske eksperimente i inovacije po svaku cenu, već i za one ukorenjene duboko u tradiciji, koji prizivaju najsvetlije godine džeza kao žanra. A jedan od muzičara koji „tvrdoglavo“ opstaju već decenijama, snagom čistog talenta i lucidnom nadogradnjom najboljih momenata iz istorije džeza, svakako je i saksofonista Džo Lovano.

Mogao je i Lovano biti jedan iz plejade tenor saksofonista snažnog tona koji je uhvatio neo-baperski voz iz osamdesetih i prašio iz sve snage, da bi potom nestao u devedesetim pred najezdom novog kreativnog džez mejnstrima. No ovaj je muzičar još u formativnim godinama napravio izuzetan balans između karijere zasnovane na masivnom zvuku tenora, evocirajući zvuk Džona Koltrejna i drugih velikana instrumenta, i nešto manje konvencionalnih postava, poput trija legendarnog bubnjara Pola Moušna u kome je poslednji delić slagalice činio gitarista Bil Frizel.

Već od devedesetih Lovano se pretplatio na Gremije i godišnje nagrade Downbeat magazina u različitim kategorijama, od „albuma godine“ do najboljeg muzičara na svom instrumentu, i taj zlatni niz traje već dugo. Ako bismo tragali za tajnom njegovog uspeha, verovatno bismo je pronašli u univerzalnim vrednostima koji krase tenor saksofoniste najvišeg ranga: snažan i upečatljiv ton, harmonska kompleksnost i virtuoznost, te sposobnost da se sviračko umeće stavi u kreativni kontekst sviranja sa različitim muzičarima.
I upravo tako – Lovano nikad nije dopustio sebi da predugo svira u istom bendu i sa istim ljudima, već bi uvek pronašao pravi trenutak da napravi zaokret i produži dalje. Bilo da se radi o sviranju „treće struje“ džeza sa velikim ansamblom, trijom sa Dejvom Holandom i Koltrejnovim bubnjarem Elvinom Džonsom, kvintetu u kome je kao kontrabasistkinja stasavala danas velika zvezda Esperanca Spolding, posveti Čarliju Parkeru...niz Lovanovih sjajnih projekata zaista je dugačak.

Na koncertu u Pančevu Džo Lovano će predstaviti svoj Classic Quartet, sa Lorensom Fildsom na klaviru, basistom Peterom Slavovim i bubnjarem Otisom Braunom III, u postavi koja predstavlja svojevrsnu sintezu njegove besprekorne, dugovečne karijere u slavu najboljih momenata džeza kao žanra.


2. 11.

Dvorana KCP
22.00 Joe Lovano Classic Quartet (SAD/Bugarska)
Joe Lovano – tenor i sopran saksofon
Lawrence Fields – klavir
Peter Slavov – bas
Otis Brown III – bubnjevi

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program